Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két évtizede táboroznak Karmacson

„Minden évben nagyon jó közösség kovácsolódik össze”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kertész László |  2023. július 21. 13:05

Huszadik alkalommal rendezi meg környezet- és természetvédelmi táborát a HM Katolikus Tábori Püspökség a Zala vármegyei Karmacson. A népszerű tábor második turnusában – július 16–22. között – idén harminchat gyermek vesz részt. A táborozókat csütörtökön Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes látogatta meg.

Július 20-án, csütörtökön Vargha Tamás mellett Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Kelemen István, Karmacs község polgármestere is megnézte hogyan töltik egy napjukat a táborozók, ha éppen nem barlangásznak vagy fürdenek a Balatonban. Így megtekintették amint a gyerekek kipróbálták az akadálypályát, a fafaragást, a kézműves foglalkozásokat és a VR szimulátort. A látogatás végén a táborozók és a vezetők tortával ünnepelték meg a tábor huszadik születésnapját.

Vargha Tamás miniszterhelyettes kameránk előtt elmondta: nagyon jó és fontos, hogy a Katolikus Tábori Püspökség már húsz éve megrendezi ezt a tábort. „Minden esztendőben nagyon jó közösség kovácsolódik össze, nem csak időt töltenek együtt a gyerekek, hanem izgalmas programokon is részt vesznek.”

Előző nap, szerdán a táborlakók Zalaváron kezdték a délelőttöt, ahol elsőként megnézték Cirill és Metód Emlékhelyét, majd látogatást tettek a Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építész által tervezett Millenniumi Emlékműnél. Miután Takács Tamás ezredes, a Katolikus Tábori Lelkészi Kar vezetője Szent Adorján templom romjainál ismertette a templom és a Szent István Kápolna történetét, a gyerekek a Kis-Balaton Ház interaktív kiállításán keresztül megismerkedhettek a környék élővilágával. A kulturális programokat követően kezdetét vette a móka és kacagás, hiszen a nap hátralévő részét a Zalaszabaron található Zobori Élményparkban töltötték a gyerekek. Itt számtalan izgalmas játékot kipróbálhattak: a hullámvasútat, a négydimenziós mozit, a trambulint vagy éppen a csónakcsúszdát.

XX. Környezet- és Természetvédelmi Gyermektábor  KLAC5133

Szénási Réka Gyöngyvér másodjára vesz részt a táborban. Idén egy versmondó verseny győzteseként jöhetett Karmacsra. „Tavaly nagyon jó élményekkel gazdagodtam, új barátokat szereztem. A programok közül a legjobban a barlangászat tetszett” – tudtuk meg Rékától.

Tóth Hunor Roland negyedszerre jelentkezett a táborba. Mint mondta: rengeteg élménnyel gazdagodott az egy hét alatt. „Azért jöttem vissza ismét, mert nagyon kedvesek a táboroztatók, jó programok vannak, közülük a kedvencem a túrázás.” A környezet- és természetvédelmi táborba a Honvédelmi Minisztériumban, illetve a Magyar Honvédségnél aktív szolgálatot teljesítő hivatásos és szerződéses katonák, honvédelmi alkalmazottak, valamint kormánytisztviselők gyermekei jelentkezhettek.