Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ki gépen száll fölébe”

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. július 21. 13:50

Akár a címben szereplő Radnóti Miklós idézet is lehetne a mottója az MH Kiss József 86. Helikopterdandár idei harmadik, 15–18 éves korosztálynak meghirdetett honvédelmi táborának, amely a széleskörű érdeklődésnek köszönhetően meglehetősen nagy létszámmal; negyvenhét gyerekkel és öt kadétiskolából érkező mentorral indult el Szolnokon, július 17-én.

Az alakulat 2009 óta szervez légierős tematikájú táborokat, idén már az előző évi maximális létszám duplája, tehát kétszáz gyermek bevonásával, négyszer egyhetes időtartamban.

„Nagyon nagy felelősség kétszáz gyermeket táboroztatni, ezért idén úgy döntöttem, hogy nemcsak admin, hanem táborparancsnok is szeretnék lenni. Fontos számomra, hogy mindent tudjak a gyerekekről mire ideérkeznek és felkészülten várhassuk őket” – fogalmazott Hirtné Ivanics Mariann zászlós, a helikopterdandár honvédelmi nevelő referense.

A táborozókat a hét folyamán különböző programokkal – többek között túlélési, tereptani és álcázási ismeretek elsajátításával, íjászattal és légpuskalövészettel – készítették fel a csütörtöki, négy állomásból álló versenyre, amelynek keretében airsoft-lövészetben, egy akadálypályán, illetve kézigránátdobásban mérethették meg magukat, valamint elsősegélynyújtási ismereteikről is számot kellett adniuk.

Honvedelmi_tabor_Szolnok_20230720_13 copy

A korábbi évekhez képest a tábor programja megújult. Dobozi Róbert, Újszász polgármestere jóvoltából megismerhették a város nevezetességeit, emellett a Kaméleon Társulatnak köszönhetően az improvizációs színházi előadásokba is belekóstolhattak. Utóbbi kapcsán a táborparancsnok kiemelte: fontosnak találja, hogy a szabálykövetés mellett az érzéseiket is kifejezhessék a fiatalok. A tábor csúcspontja pedig egy Mi-17 típusú helikopterrel való repülés volt.

„Nagyon büszke vagyok a gyerekekre, hiszen nagyon lelkesek, a csapatszellem abszolút előjött belőlük és olyan képességeik is a felszínre törtek, amelyeket még ők sem tudtak eddig magukról” – értékelte a csapatot Hirtné Ivanics Mariann zászlós.

A tizenhét éves Badak Balázs számos tábort megjárt már, bevallása szerint őt a közösség ereje és szelleme fogta meg igazán, valamint az, hogy olyan dolgokat tanulhat, amelyeket a mindennapi életben is hasznosítani tud.

Az alakulat idei utolsó előtti tábora ünnepélyes keretek között július 21-én zárul.