Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két katonai tábort támadtak meg Nigériában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 14. 13:27

Két katonai tábor ellen hajtott végre támadást a Mozgalom a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért (MEND) nevű lázadószervezet, mely arra szólította fel a Niger-folyó deltájában tevékenykedő olajkitermelő cégeket, hogy azonnal menekítsék el munkásaikat a nagyobb harcok előtt.

A csoport csütörtök hajnalban számolt be közleményben az előző esti akcióról, amelynek keretében a térségben állomásozó rendőri-katonai erőket támadták. A műveletnek nem voltak áldozatai.

A MEND egyben arra figyelmeztetett, hogy az olajkitermelő vállalatok 24 órán belül evakuálják embereiket a térségből. Erre később 48 órás haladékot adtak arra hivatkozva, hogy ezt egyes olajvállalatok kérték. Hozzátették, hogy május 16-tól, szombattól az egész Niger-delta régióban repüléstilalmi övezetet alakítanak ki, ahová nem repülhetnek be az olajvállalatok helikopterei és hidroplánjai.

A Niger-delta a világ nyolcadik legnagyobb olajtermelő körzete, ahonnan naponta 2,1 millió hordó olajat exportálnak.

A Mozgalom a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért nevű lázadószervezet 2006-ben kezdte meg szabotázsakcióit a Niger deltájában, hogy nagyobb helyi részesedést csikarjon ki az olajbevételekből. Azóta a lázadók több mint kétszáz külföldit raboltak el váltságdíj reményében.