Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Osztrák és szlovén katonai vezetők Veszprémben

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. május 14. 15:14

Osztrák és szlovén katonai vezetők látogattak Veszprémbe. A vendéglátójuk a MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság volt. A katonai vezetők megbeszéléseket folytattak a közös feladataikról és megismerkedhettek a hadkiegészítő parancsnokság munkájával. A vendégeket Debreczenyi János Veszprém polgármestere is fogadta.

Kovács Sándor ezredest, a katonai szervezet parancsnokát a nemzetközi kapcsolataikról, a találkozó várható eredményeiről kérdezte a honvedelem.hu.

– A két ország hasonló katonai szervezeteinek együttműködése már nagyon régen kezdődött. A határ menti megyéink, Vas és Zala hadkiegészítő parancsnokságai Szlovéniával és Ausztriával a rendszerváltást követő években léptek kapcsolatba. Rendszeres találkozókon cserélték ki tapasztalataikat a tartalékos szervezetekről, valamint a hadkiegészítés feladatairól. Ezt folytatja ma tovább a 2007-ben megalakult szervezetünk és ezen a napon mi látjuk vendégül a külföldi szervezetek parancsnokait. Õk egészen pontosan az Osztrák Hadsereg Burgerlandi Katonai Körzet Parancsnokság, valamint a Szlovén Védelmi Igazgatóság Maribori Igazgatóságának a vezetői. Több közös programunk volt már eddig is, Ausztriában katonazenei fesztivál, Szlovéniában egy kiemelt toborzó rendezvény, valamint minden év őszén közösen koszorúzzuk meg azt az I. világháborús emlékművet, ami Írottkő osztrák oldalán található. Mára rendszeresnek mondhatók a parancsnoki találkozók, Magyarországon az új szervezetnél ez lesz az első.

1595887211
Ezeken a megbeszéléseken sok tapasztalatot tudunk átadni egymásnak, ilyen például az önkéntes tartalékos rendszer fenntartásának kérdése, ami a két szomszédos országban jelenleg is funkcionál. Ezért számunkra az önkéntes tartalékos rendszer bevezetéséhez, működtetéséhez sok használható információt adhatnak.A tartalékos rendszer társadalmi támogatottságának Szlovéniában mélyebb gyökerei vannak, ezért a fiataljaik nagyobb kedvvel választják ezt az elkötelezettséget. A toborzás kérdéseiben szintén Szlovéniával vannak közös tapasztalataink, ők is hasonló nehézségekkel küzdenek a fiatalok megnyerését és bevonultatását illetően, mint mi. Ausztriában nincsenek ilyen gondok, hiszen ott még mindig sorozott állomány van. – tudtuk meg az ezredestől.

Kovács ezredes, a vendégek fogadását követő előadásában bemutatta a hadkiegészítő parancsnokság szervezeti felépítését, feladatait és tevékenységét. A vendégek nagy érdeklődést tanúsítottak a szervezet tevékenysége iránt. A látogatás további részében a vendégek a toborzó irodával, annak helyzetével, a munkahelyek kialakításával és feladataikkal ismerkedtek. Láthatóan nagy figyelmet fordítottak a toborzó munkát segítő informatikai rendszer kiépítettségére és működésére. A beszélgetés során azonnal előkerültek a saját példák és tapasztalatok a számítógépek kihasználtságát és működtetését illetően. Érezhető volt, hogy ők is

1595887212
szeretnének minél előbb a hagyományos papírmunkát elhagyni és áttérni a korszerűbb adatfeldolgozási, és -tárolási rendszerekre. A toborzás megszervezése iránt főleg a Szlovén küldöttség mutatott nagy érdeklődést. A beszélgetésből kiderült, hogy a Jugoszláv állam felbomlását követően az ország ott állt hadsereg nélkül és a régi hivatalnoki gárda vette át ennek a feladatnak a megszervezését. Jelenleg ott tartanak, hogy a toborzás segítségével már van egy működőképes hadseregük és a tartalékos rendszer is jól funkcionál.

Délután, Debreczenyi János Veszprém város polgármestere a hivatali szobájában fogadta a vendégeket. A polgármester elmondta, büszke arra, hogy műszaki katona volt, és tartalékos katonaként főhadnagyi rendfokozata van. Kiemelte, hogy a hivatali munkában képes toleráns lenni, de a fegyelmezetlenséget és a nyegleséget nem tudja elviselni, talán azért is, mert még mindig rajta van a „katonaszíj". Nagyon jelentősnek tartja azt a szerepet, amit a honvédség játszik Veszprém életében. A képviselőik a város társadalmi életének minden megmozdulásán ott vannak, a katonazenekar fellépése a nagy városi rendezvények sorában mindig jelentős helyet foglal el. Nemrégiben a Gizella napokon szerepeltek nagy sikerrel. Példás tevékenységet folytat a honvédség a katonai emlékművek gondozásában, valamint a német és a szovjet katona sírok rendbetételében. Május utolsó vasárnapja hivatalosan is a Hősök Napja, ezt a honvédség bevonásával idén is méltó módon fogják megünnepelni.

A vendégek a hivatalos programjuk végén Tihanyban, egy kiránduláson vettek részt.

1595887212