Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két magyar Gripen-pilóta megy Párizsba

Szöveg: baon.hu/honvedelem.hu |  2008. július 8. 19:51

Ugrik Csaba alezredes és Murguly Gusztáv őrnagy egy kétüléses Gripen vadászgéppel vesz részt a július 14-én a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezendő katonai díszszemlén Párizsban.

A párizsi katonai parádé lesz az első, ahol magyar pilótákkal külföldi légi bemutatón repül a magyar légierő Gripen vadászgépe – közölték a pilóták kedden a kecskeméti repülőbázison.

Murguly Gusztáv elmondta: Gripen vadászgéppel légi bemutatón a legutóbbi augusztus 20-i budapesti tisztavatás alkalmából repült először, így a párizsi díszszemle lesz az első külföldi bemutatórepülése. Hozzátette: úgynevezett statikus bemutatókon már több alkalommal is voltak külföldön Gripennel.

A bemutatóra való felkészülés jegyében a két magyar pilóta a franciaországi Nancyban nemrégiben már gyakorolta a francia gépekkel való közös repülést. A gyakorlás végén a díszszemle főpróbáját is megrendezték az egyik Párizshoz közeli repülőtér felett. A díszszemlére egy tartalékgépet is visznek a pilóták.

Ugrik Csaba alezredes ismertetése szerint a díszszemlén ötös kötelékekben repülnek majd el a Champs-Elysées felett. A magyar Gripen négy francia Mirage típusú bombázó vadászgéppel repül kötelékben. A magyar repülőgép az ék alakú kötelék jobb hátsó gépe lesz.

A kötelékek 30 másodpercenként követik egymást. Ugrik Csaba ismeretei szerint belga, román, szlovák, olasz, spanyol és szlovén vadászgépek is részt vesznek a díszszemlén, de mindegyik köteléket francia gép vezeti majd. A vadászpilóta beszámolt arról, hogy légi bemutatón a helikopterekkel együtt mintegy száz gép vesz részt, közülük 76 merevszárnyú repülő.