Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolgálatmegtagadás miatt leszerelve!

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 8. 19:25

Juozas Olekas litván nemzetvédelmi miniszter parancsot adott két olyan szerződéses katona elbocsátására, akik megtagadták a további szolgálatot Afganisztánban – közölte a minisztérium kedden.

Egy harmadik katona sorsáról azt követően hoznak döntést, hogy felépül betegségéből, és szolgálatra jelentkezik.

“A katonákat azért bocsátják el a fegyveres erők kötelékéből, mert megtagadták a parancsot, azaz az afganisztáni misszió folytatását" – közölte Valdas Tutkus altábornagy, a hadsereg parancsnoka.

A három érintett katona Gor tartományban – Afganisztán nyugati, viszonylag nyugodt térségében – szolgált a NATO-erők Litvánia által vezetett tartományi újjáépítési csoportjában (PRT).

Május végén egy erőszakossá fajult tüntetésen helyi lakosok megpróbáltak betörni a tartomány székhelyén, Csákaránban lévő litván katonai támaszpontra. Az incidens során egy litván katonát megöltek, kettőt megsebesítettek.

Ezt követően, júniusban három litván katona kérelmezte, hogy személyes okok miatt vezényeljék haza. Tutkus altábornagy már akkor közölte, hogy a katonák önként vállalták az afganisztáni szolgálatot, és meg kell érteniük, hogy nem kirándulni mennek.

Litvánia 120 katonát állomásoztat Afganisztánban 2004 óta, ezzel járulva hozzá Gor tartomány újjáépítéséhez.