Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izomszakadástól az Európa Bajnokságig

Szöveg: Szurmay Zoltán |  2008. július 8. 16:00

Szolnokon, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis logisztikai zászlóaljának javító századában egy halk szavú törzsőrmester szolgál. Pető Krisztián különleges berendezéseket javító szakaszban dolgozik, ahol a helikopterek ellenőrzéséhez használt gépjármű-felépítményeket javítanak. Ám nem mellékesen a hivatása mellett versenyszerűen sportol, sőt bulgáriai Kyokushin EB-ről bronzéremmel tért haza

A fiatalember nem mellesleg fekete öves, egy danos, karate-sportoló, aki a bulgáriai Plovdivban május végén rendezett Európa Bajnokságon harmadik helyezést ért el.

Egy ilyen szép eredmény magáért beszél. Adódik a kérdés, olyan laktanyában, mint az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázis, miért nem annál vagy azoknál a katonai szervezeteknél szolgál, ahol napközben, mondhatnánk, egész évben űzhetné a küzdő sportot.
Azért nem, mert más a kyokushinkai karatét versenyszerűen művelni és más a katonai szolgálat. Másrészt alapvetően műszaki szakember, a szolnoki gépipari technikumban végzet, utána döntött úgy, hogy a helikopterek mellett a helye. A tiszthelyettes iskolában, öt évvel ezelőtt fegyveresnek képezték ki.

Legutóbb Plovdivban is egy veszélyes fegyvert használt: a kezét. Évtizede erősíti testét, szellemét. A küzdőteremben nem adják sem ingyen, sem gyorsan a tudást.

A tíz évvel ezelőtti kezdés fájdalmas volt. Amikor iskolatársa rajta mutatott be egy combrúgást, aminek következtében izomszakadása lett, elgondolkodott, miért lehet fontos, ha az ember tud küzdeni és megvédi magát.

A martfűi Victory Kyokushin Karate Klubban a legjobbak között készülhet. Sensei Stefanovics József három danos karate mester a magyar válogatott edzőjének irányítása alatt. Itt igazán „jó kezekben van". Martfű egyébként is csak tíz kilométerre fekszik a szolnoki-szandaszőlősi bázistól.
Egy magyar válogatottnak a munka után egy héten legalább tíz alkalommal illik edzenie. Mondják az értők, Krisztián tempóérzéke jobb az átlagosnál. Ez nagy előny, ha tiszta erőből rúgják, vágják az embert.

Elméletben sem marad el, az idén végezte a testnevelési egyetem edzői szakját. A dojóban, a karate szentélyében pedig gyerekeket edz.

A sportnak köszönhetően sajátos személyiség alakul fejlődik. Lassan az érettség lesz a fontosabb, nem a virtus. Ahol lehetőség szerint harmóniában él a test, a szellem és a lélek.
A munkában is kamatozik a sport. Ha nehéz is egy feladat, meg kell próbálni végrehajtani, amit elkezd az ember, fejezze is be.

Általánosságként hatnak ezek a szavak, de meg kell próbálni a göröngyös utat az izomszakadástól az Európa Bajnokságig.