Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két nap a nők tiszteletére Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2012. március 8. 19:49

Március 7-e és 8-a a szentendrei MH Altiszti Akadémián a nőnap jegyében telt el. Az ünnep előestéjén a helyőrségzenekar ABS (Army Band of Szentendre) Big Band-együttese adott közismert és közkedvelt filmzenékből fergeteges sikerrel koncertet.

A nőnap mellett − amint azt Mikusi Zsolt ezredes, az MH Altiszti Akadémia megbízott parancsnoka megnyitóbeszédében hangsúlyozta − az ABS idén első alkalommal mutatkozott be közönségének, s az együttes 2011 novemberében kinevezett karnagya, Rixer Krisztián százados ugyancsak első alkalommal vezette a zenekart az akadémia színpadán.

1595932524
A zenei est résztvevői körében Mikusi ezredes köszöntötte Csizmadia Zsolt ezredest, az MH főkarmesterét és Horváth Gábor dandártábornokot.

Az MH AA hivatásos, szerződéses és közalkalmazotti állománya és családtagjaik, valamint a zenei szakma képviselőiből álló közönség hálás tapssal jutalmazta a West Side Story, a Pocahontas, Knight Rider, Mission Impossible, Dallas, Magnum, valamint a Macskafogó című filmekből válogatott zenét, amelyet eddig szokatlan módon a zenekar életéből összeállított, háttérvetítéssel illusztrált film- és diaképek tettek látványossá.

Másnap az akadémia hivatásos, szerződéses katonanői és közalkalmazott nődolgozói tiszteletére rendezett állománygyűlésen Mikusi ezredes emlékezett meg a nemzetközi nőnapról. Beszédében az ünnep rövid történeti áttekintését követően a parancsnok kiemelte, hogy „a katonai szervezetek a munka sajátos területét jelentik: ha lehet, itt még szembetűnőbb a hölgyek vállán lévő felelősség és teher, mint a polgári élet területein." A haza fegyveres szolgálata olyan kihívás, amely nem tesz, nem tehet különbséget férfi és nő katona között a harcban. A honvédségi közalkalmazottak pedig szaktudásuk révén járulnak hozzá a katonák szolgálatának ellátásához.

„Mit adhatunk mindezért cserébe?" −  tette fel a kérdést Mikusi ezredes, majd így folytatta: „Mindenekelőtt azt, hogy egyenlő partnernek tekintjük női munkatársainkat, hogy megbecsüljük és elismerjük az általuk végzett munkát, megadjuk az őket megillető tiszteletet a szolgálati és magánjellegű érintkezésben egyaránt. Az ünnepi pillanatokban pedig szokásainknak és lehetőségeinek megfelelően kedveskedünk családunk nőtagjainak."

A bensőséges hangulatú nőnapi rendezvényen az altiszti akadémia vezetése emléklappal és a helyőrségi zenekarból alakult ABS-együttes műsorával kedveskedett a hölgyeknek.

1595932524

 Fotók: A szerző felvételei