Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétnapos lesz a lengyel elnök gyászszertartása

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 13. 11:23

Kétnapos lesz a hét végén légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczynski elnök temetési szertartása: az állami szertartásra szombaton kerül sor, míg az elnöki pár temetése vasárnap lesz – jelentette be Varsóban Jacek Sasin, az elnöki hivatal helyettes vezetője.

„A gyászszertartást szombatra tervezik, logikus, hogy az elnöki pár temetésére vasárnap kerül sor" – mondta Sasin kedden a lengyel közszolgálati rádiónak.

Lengyelországban a nap folyamán várják az államfő felesége, Maria Kaczynska holttestének hazaszállítását az oroszországi Szmolenszkből, ahol múlt szombaton lezuhant a katyni mészárlás évfordulós megemlékezésére utazó Kaczynski különrepülőgépe, 97 ember halálát okozva.

A 96 áldozat közel felét hivatalosan azonosították már Moszkvában a hozzátartozók segítségével – közölte kedden az orosz egészségügyi minisztérium. „Mostanáig a repülőgép-szerencsétlenség 45 halottját azonosították" – idézték az orosz hírügynökségek Tatyjana Golikova egészségügyi és népjóléti miniszter szavait.

Golikova megerősítette, hogy Moszkvából kedd reggel elindult az a repülőgép, amely a lengyel elnök feleségének, Maria Kaczynskának a holttestét szállítja Lengyelországba. Hozzátette, hogy Moszkvában közben folytatják a katasztrófa helyszínéről, Szmolenszkből odavitt holttestek hátralévő részének azonosítását.

1595900117
 

Minden bizonnyal már szerdán közéteszi a lengyelországi rendkívüli elnökválasztás kitűzött időpontját Bronislaw Komorowski, a szejm elnöke. A légikatasztrófában elhunyt lengyel államfő teendőit ideiglenesen ellátó Komorowski erről a lengyel közszolgálati televíziónak beszélt kedden.

Arra a kérdésre, ismert lesz-e már szerdán, hogy mikorra tűzik ki a választást, az ügyvezető elnök azt válaszolta: „Szerintem ez feltétlenül szükséges."