Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kettő az egyben - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. május 11. 12:57

Nem mindennapi eseményre került sor az MH Bakony Harckiképző Központ gyakorlóterén. Itt mutatták be ugyanis azt az átalakított felépítményű Gidrán páncélozott harcjárművet, amelynek belső tere egy különleges technikai fejlesztést rejtett.

MH_2022_5_borito

A speciális feladathoz átépített Gidrán a bemutató első részében a terepjáró képességéből adott némi ízelítőt, könnyedén véve a bakonyi terep jelentette akadályokat. A meredek emelkedők és a göröngyös utak leküzdését követően a harcjármű hirtelen megtorpant, majd felépítményének tetőszerkezete kétfelé nyílt.

Ekkor tárult a szemünk elé a technikai bemutató másik főszereplője, a német Rheinmetall konszern norvég leányvállalata által fejlesztett 120 milliméter űrméretű aknavető, amely a skandináv mitológiából ismert csata után a Ragnarök, vagyis az istenek alkonya nevet kapta.

A gyártó cégek szakemberei összeszokott kezelőszemélyzet benyomását keltve demonstrálták a Gidrán (melynek első példányai 2021 februárjában kerültek a honvédséghez) és a Ragnarök integrálásából született rendszer képességeit: a tüzelőállás elfoglalása után azonnal megkezdték a kijelölt cél megsemmisítését az új fegyverrel, majd amilyen gyorsan kiérkeztek a terepszakaszra, ugyanolyan sebesen el is hagyták a területet.

További részletek a Magyar Honvéd magazin május 13-án megjelenő számában!