Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kettős cél – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. május 15. 15:12

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesületének elnöke, dr. Balogh Tamás segítségével ismerhetjük meg a katonai hagyományőrzés e különleges területét, valamint az általa irányított szervezet munkáját, céljait.

MH_2021_05_borító

A császári és királyi haditengerészet múltja, illetve a hagyományőrzés iránti érdeklődés Balogh Tamás esetében családi indíttatásból ered. Meghatározó szerep jutott ebben egy gyerekkori ajándéknak: édesanyja egy alkalommal Marjai Imre Nagy hajóskönyv című kötetével lepte meg, hogy abból tanuljon olvasni. A történet további érdekességeként ma már Balogh Tamás vezeti a mű szerzője által alapított egyesületet, melynek tagjai – így maga az elnök is – további könyvek, cikkek és tanulmányok írásával járulnak hozzá a hajózástörténet hazai, illetve nemzetközi szakirodalmának gyarapításához.

– A hagyományőrzés felé terelt egyik felmenőm katonamúltja is: apai dédnagyapám ugyanis 1910 és 1914 között az Osztrák–Magyar Monarchia déli flottabázisán, a Cattarói-öbölben (ma Kotori-öböl) teljesített szolgálatot, mint a tengerészeti erődök vártüzére. Sorállományúként vonult be, majd a kétéves kötelező szolgálat végén felajánlották neki, hogy maradhat újabb két esztendőre, ő pedig élt ezzel a lehetőséggel. Az akkori szabályzat szerint ennek letelte után már nem vonultathatták be ismét, így nem sokkal az első világháború kitörése előtt végleg búcsút intett az uniformisnak – tudjuk meg az egyesület elnökétől.

További részletek a Magyar Honvéd magazin május 14-én megjelent számában!