Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kettős merénylet Bagdadban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 30. 10:26

Kettős merénylet történt szerdán Bagdad legnagyobb síita negyedében, Szadrvárosban, legalább 41 ember vesztette életét.

Néhány perces időkülönbséggel helyi idő szerint délután fél ötkor repült levegőbe két, robbanóanyaggal tömött autó népszerű piacok közelében. Az egyik környékén van egy fagylaltozó is, amely délutánonként általában zsúfolásig megtelik családokkal. A biztonsági erők találtak még egy járművet tele robbanóanyaggal, de ott sikerült időben hatástalanítani a gyújtószerkezetet.

A belügyminisztérium 41 halottról és 68 sebesültről, a védelmi pedig 45 halottról és 6 sebesültről adott hírt. A halottak között számos nő és gyermek is van.A merényletek helyszínen feldühödött helyiek kövekkel és üres üvegekkel hajigálták meg az iraki katonákat, azzal vádolva őket, hogy nem tesznek meg mindent a védelmük érdekében.

Szadrváros a radikális síita Moktada asz-Szadr milíciájának, a Mahdi Hadseregének a fellegvára, s egy időben az iraki főváros egyik legveszélyesebb negyede volt, mígnem az amerikai és az iraki hadsereg katonái tavaly vissza nem állították a viszonylagos nyugalmat. Az erőszak hónapokon át fokozatosan csillapodott tavaly, de idén februárban újult erővel lángolt fel Bagdadban, Ninive és Dijála tartományokban.

A múlt héten két nap alatt legalább 150 ember, köztük iráni zarándokok, vesztette életét öngyilkos merényletekben, és sokan tartanak attól, hogy Irakon ismét vallási alapú erőszakhullám söpör át.

A kormány az Al-Kaida nemzetközi terrorszervezetre és a Szaddám Huszein néhai diktátor által vezetett Baasz párt tagjaira mutogat, s úgy véli, hogy merényletekkel torolhatják meg követői Abu Omar al-Bagdadi, az iraki al-Kaida vezetőjének múlt heti letartóztatását.