Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Távirányítású gépfegyver a robot helikopteren

Szöveg: Háború Művészete |  2009. április 30. 10:07

Az amerikai hadsereg (U.S. Army) kifejlesztett egy távirányítású gépfegyver rendszert, hivatalos nevén az Autonomous Rotorcraft Sniper System-et (ARSS), amit jelenleg egy robot helikopteren tesztelnek.

A rendszer előnye, hogy a hagyományos, fix szárnyú UAV-ken vagy a szárazföldi egységeken is alkalmazható. A gépfegyver a Manufacturing Edge 2000 könnyített változata, 8.6 mm kaliberű Lapua Magnum lőszerekkel használható. 1600 méteres hatótávolságával kiváló szolgálatot nyújthat Irakban és Afganisztánban.

A szóban forgó 8.6 mm-es lőszer az 1990-es években debütált, és nagy népszerűségre tett szert a rendőrségi és katonai gépfegyverek körében.

Az ARSS sikerének kulcsa a könnyű, rögzített lövegtoronyban rejlik, melynek segítségével a kezelő pontosabban tud célozni. A hadsereg a nyár folyamán folyamatosan fogja tesztelni az ARSS rendszert, és ennek eredménye alapján fogják eldönteni, hogy elég megbízható-e a harctéren való éles bevetésekhez. Annak ellenére, hogy a repülőgépeken használva is hatékony lehet, a jelek szerint még nagyobb sikereket lehetne vele elérni földi alkalmazás – például nagyobb repülőterek védelme – során. Szemben az automata fegyverekkel, az ARSS-nek köszönhetően sokkal pontosabb célzás érhető el, kevesebb személyi áldozatot követelve.