Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afgán civilek fülelték le a gépfegyvereket

Szöveg: Háború Művészete |  2009. április 30. 9:21

Afganisztán déli részén a helyi civilek figyelmeztették a külföldi katonákat, hogy a tálibok orosz gyártmányú, 14.5 mm kaliberű gépfegyvereket szállítanak teherautóikkal, melyeket a jelek szerint a harci helikopterek ellen vetnének be.

A légi felderítés megerősítette a jelentéseket, aminek következtében a fegyvereket szállító járműveket precíziós légicsapással semmisítették meg.

Ezen gépfegyvereknek már jó néhány amerikai helikopter esett áldozatul Irakban, sőt a tavalyi év során Szudánban egy MiG-29-est is lelőttek, melynek alacsony repülését használták ki a lázadók.

Az A-10-es kivételével a szövetséges erők repülőgépei ritkán repülnek 3-4000 méternél alacsonyabban, pont azért, hogy ne essenek bele a hasonló gépfegyverek hatósugarába. A 14.5 mm-es lőszer maximális hatótávolsága 8000 méter, találat esetén pedig könnyen halált okozhat. Az idősebb afgánok még emlékezhetnek arra az időkre, amikor az oroszok, páncélozott harcjárműveikre erősített 14.5 mm-es gépfegyvereikkel félemlítették meg a helyieket.