Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatták „harciasságukat”

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2009. április 30. 8:51

Harcászati módszertani foglalkozásra került sor az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi kiképzőbázisán. A bemutatón a dandár érintett katonái az év elején megújított raj- és szakaszszintű harcszabályzat gyakorlati végrehajtását tekintették meg.

Idén februárban a dandár tapasztalt, missziót és külföldi iskolákat megjárt állományából egy 17 fős munkacsoport alakult meg, amelynek feladata volt, hogy a kivont harcászati szabályzat helyett készítsen egy új, korszerűsített szabályzattervezetet.

A közel két hetes munka eredményeképpen elkészült tervezet elemeinek gyakorlati bemutatójára került sor Hajdúhadházon, amelyet – a dandár vezetése mellett – megtekintettek a lövész beosztású tisztek és tiszthelyettesek.
A módszertani foglalkozáson az 1. lövészzászlóalj kijelölt állománya a raj szintű harcászati fogásokat mutatta be Bartha Richárd százados vezetésével:

„A mai napon raj szintű menetalakzatok valamint harc előtti alakzatok bemutatására került sor harcjárművel, illetve harcjármű nélkül. Nagyon fontos volt ezeknél a mozzanatoknál a kézjelek – mint kommunikációs eszköz – használata. Ezt követően a raj egy váratlan rajtaütést követő támadó feladatot is végrehajtott." – tudtuk meg Bartha századostól.

1595886629
 

A módszertani foglalkozás végén Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a dandár parancsnoka értékelte a látottakat. Mint elmondta, a kidolgozott harcszabályzat egy jó alap, amelynek köszönhetően egységes kiképzési módszereket sajátíthatnak el az alegységek katonái.

1595886629