Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kevesebb bombabiztos járművet rendelnek

2007. december 11. 9:58

Az USA tengerészgyalogságának vezetése úgy döntött, hogy ezernégyszáz MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) járművel kevesebbet szerez be, s megelégszik az eddig rendelt 2300 darabbal. Ezekkel a járművekkel pedig az Irakban szolgáló egységeket szerelik majd fel.

A beszerzés csökkentésének indokai között egyebek mellett az elkövetett támadások, illetve merényletek számának csökkenését és a jármű mozgékonyságának fogyatékosságait említik. Szintén gond lehet a járművek tengeri szállításával, ugyanis sem a jelenlegi, sem a jövőbeni szállítóhajók nem tudnak megbirkózni a járművek méreteivel, így a tengerészgyalogság expedíciós képességei veszélybe kerülhetnek.

A rendelési állomány csökkentésével a tengerészgyalogság egyébként 1,7 milliárd dollárt tud átcsoportosítani. Bár a kialakításuk révén aknáknak és házi készítésű bombáknak is ellenálló járművek számos esetben mentették meg katonák életét, az ilyen járművekkel nem lehet gyanús személyeket üldözőbe venni, nemhogy városokban, de még terepen sem. Szintén gondot okoz a sok kis teherbírású híd is. A megtakarított pénz egy részét ezért páncélozott Humveek beszerzésére költik.

(Forrás: haborumuveszete.hu)

Címkékexpedíció