Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hasznosítják a napenergiát a légierő bázisán

2007. december 11. 9:49

Az amerikai Nellis légierőbázis és a SunPower tervei szerint még ebben a hónapban befejeződhetnek a tizenöt megawattnyi napenergia alkalmazásáról szóló tárgyalások, ami Észak-Amerika legnagyobb, napenergiát használó központjává emelné a nellisi bázist.

Ezzel a fejlesztéssel körülbelül évi egymillió dollár megtakarításra tehetnek szert a bázison. Fontos szempont, hogy a napenergiára való átállással a bázis minden dolgozója tisztában legyen. A SunPower illetékese ennek kapcsán bejelentette, hogy a korábbiakhoz képest nem lesz nagy változás, viszont könnyen észrevehető az újrahasznosítható energia előnye.

A legnagyobb változást az alacsonyabb energiaköltségek jelentik majd, ami a panelek elrendezéséből adódik. Ennek valós bizonyítéka az áramszámla lesz. A teljes rendszer összeállítása után havonta megközelítőleg 83 ezer dollár takarítható meg. A szóban forgó energiarendszer 2007 júniusa óta áll fejlesztés alatt, s az átalakítás után körülbelül 566 ezer négyzetméteren megközelítőleg 70 ezer szolárpanel működik majd. A panelek alkotóelemei a „tracker" (nyomkövető) nevet kapták, hiszen állandó jelleggel nyomon követik a nap állását. Ezekkel a mozgó egységekkel a panelek nagyjából 30 százalékkal több energiát tudnak begyűjteni, mint a rögzített változatok.

(Forrás: jetfly.hu)

 

Címkéklégierő