Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kevesebb gyerekkatona Szudánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 22. 9:24

A szudáni kormány ellen lázadó dárfúri felkelőcsoport az UNICEF-fel szerdán aláírt egyezményben kötelezte magát, hogy nem toboroz több kiskorút katonának. „Azért írtuk alá ezt a megállapodást, hogy biztosítsuk a kiskorúak jövőjét, és megvédjük őket a háború veszélyeitől” – mondta el szerdán Genfben Szulejmán Mohammed Dzsamusz, a JEM humanitárius ügyekért felelős tagja.

A Szudán nyugati részén fekvő dárfúri régióban 2003-ban robbantak ki véres harcok az arabok irányította kormányzat és két afrikai felkelőcsoport között az ország fekete lakosságának hátrányos megkülönböztetése miatt. A lázadó tömörülések egyike, az Igazságosságért és Egyenlőségért Mozgalom (JEM) az ENSZ gyermekek jogainak védelmében tevékenykedő szervének nyomására úgy döntött, leszámol a gyermekkatonaság intézményével.

Az afrikai csoport az UNICEF-fel kötött egyezményben arra is ígéretet tett, hogy küzdeni fog a dárfúri régióban az irányítása alá tartózó területeken a kiskorúak fizikai bántalmazása és szexuális zaklatása, illetve a gyermekmunka ellen.

Az UNICEF szerint az északkelet-afrikai országban jelenleg 7-8 ezerre tehető a gyermekkatonák száma, egy részük a Szudánban is működő ugandai LRA (az Úr Ellenállási Hadserege) szolgálatában áll.

A 2004-ben fegyverszünettel zárult, de azóta kiújult és 2010 eleje óta intenzívebbé váló dárfúri konfliktus eddig 300 ezer életet követelt, és közel 3 millió embert kényszerített lakhelye elhagyására.

CímkékENSZjog