Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb brazil kiképzőgépek érkeztek Ecuadorba

Szöveg: JETfly |  2010. július 22. 9:47

Az ecuadori légierő Manta város melletti légibázisának 23. százada, újabb kettő darab EMB-314 Super Tucano katonai-kiképző gépet vett át. A két gép megérkezésével már 12-re nőtt ezen típusok száma a légierőben. Ecuador összesen 24 darab EMB-314 Super Tucano-t rendelt még 2008-ban, mely üzlet ellenértéke megközelítőleg 270 millió dollár.

Az új kiképzőgépekkel a már elavultá vált A-37B Dragonfly és a BAC-167 Strikemaster gépeket váltják le, melyeket még az 1970-es években állítottak hadrendbe. Arról, hogy a következő tizenkét gép mikor érkezik meg, egyelőre még nincs információ. 2010 júniusában az ecuadori védelmi minisztérium azt fontolgatta, hogy lemondana négy-hat brazil kiképzőgép beszerzésről, hogy a felszabadult pénzből 12 darab használt (azóta lekonzervált) Denel Cheetah (Atlas Cheetah) vadászgépet szereznének be Dél-Afrikától. Az ecuadori légierő parancsnoka – Leonardo Barreiro tábornok – elmondta, hogy a vadászgépek beszerzésével az ország légierejét kívánják erősíteni.

Jelenleg több modernizációs program is zajlik Ecuadorban, mely érinti mind a szárazföldi erőket, mind a légierőt. Utolsó jele a légierő modernizálásának 2009-ben mutatkozott, mikor is Venezuela átadott ingyen és bérmentve 6 darab Dassault Mirage 50-est Ecuadornak.