Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2010/08.

2010. július 22. 10:11
1595904919
Ágyúból szobor

    Régi hagyomány, hogy a magyar haderő fegyvernemei védőszentet választottak maguknak. Erre a hagyományra támaszkodva javasolta az egész honvédség védőszentjének Zadravecz István ferences rendi szerzetes, római katolikus tábori püspök az 1724-ben szentté avatott Kapisztrán Jánost. Bár a javaslatot elutasították, a Kapisztrán-szobrot végül 1922. november 19-én leleplezhették.

NAGYVILÁG

    Tűzvonalban

      Hende Csaba honvédelmi miniszter nem sokkal beiktatása után már meg is látogatta az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonákat. A látogatáson folytatott többoldalú tárgyalások során szóba került szinte minden terület: Közelgő választások egyre romló biztonsági feltételek közepette; újjáépítésre, kiképzésre „szerződött", ám egyre többször a támadások célpontjaivá váló, tűzharcba keveredő magyar katonák; bővülő szerepvállalás és a biztonsági garanciák.


    Radar

      28 év után, de végre pont került az észak-írországi Londonderry városában, 1972. január 30-án lejátszódott incidens végére. David Cameron brit kormányfő bocsánatot kért a „véres vasárnap" néven ismertté vált tragédia miatt, melynek során brit ejtőernyősök tüzet nyitottak a civil tüntetőkre, akik közül tizenhárman haltak meg, további tizennégy ember pedig megsebesült.


    Misztikus katonák (2.)

      Észak- és Dél-Korea történetében a mai napig fontos szerepet játszanak a különleges műveletekre képes katonák. Mindkét ország használt és használ is ilyen katonai egységeket, akár „éles" akciók során is. A két országot elválasztó, hihetetlen aknasűrűségű demarkációs vonal miatt inkább légi és tengeri úton jut(ná)nak el a katonák az ellenséges területre.


    Házi feladat

      Egy évtized – egy új stratégia. Eddig ez volt az a tempó, melyet a NATO diktált saját magának és persze az együttműködő szövetséges országok katonai vezetésének, biztonságpolitikai kutatóinak. Az új stratégia nem csak a változó biztonsági körülményeket jelzi, hanem megmutatja: a katonai óriásszövetség képes rugalmasan megfelelni az új és új kihívásoknak.

HADAK ÚTJÁN

    A vitézlő nép

      A végvárrendszer kialakulásával egy időben jelent meg a XVI. századbéli magyar társadalomban egy új réteg, a „a vitézlő nép" – azaz a végvári vitézség. Az új végvárvonal már javában magyar katonák védelme alatt állt, Tömegeit jobbágyok és földjüket vesztett kisnemesek alkották. A végváriak alacsonyabb rangú tisztikarát (vajdák, hadnagyok, várnagyok stb.) kisnemesek, a magasabb posztokat (várkapitányok és helyetteseik) viszont általában középbirtokosok látták el. Végül a főkapitányságok vezető posztjait – néhány kivételtől eltekintve – magyar és idegen főnemesek töltötték be.


    Európa térden

      A lengyelországi hadjárat sikeresnek bizonyult: az ország meglehetősen csekély saját veszteséggel hullott a Wehrmacht ölébe. A német birodalmi étvágy ezután Skandinávia, illetve a nyugati front felé fordult. A nagy, évszázados ellenfél, Franciaország meglepően gyorsan omlott össze a német gépesített erők támadásai során. Igaz, ehhez a brit, francia és más szövetséges országok had- és politikai vezetésének jelentős hibáira is szükség volt.

SEREGSZEMLE

    Budapest

      A Győrben indult – garnizonokat és alakulataikat bemutató – körutunk végeztével megérkeztünk hazánk legnagyobb helyőrségébe, Budapestre. Kiemelt szerepe miatt el is időzünk itt néhány lapszám erejéig…


    Összedolgoznak

      A díszelgési feladatok nem mindennapi terhet rónak a felemelő látványt nyújtó, minden körülmények között sziklaszilárdan álló katonákra. De annak a zászlóaljnak, amelynek feladata az is, hogy ápolja több mint 260 éves múltra visszatekintő jogelőd alakulatának hagyományait, annak bizony még jobban kell bírnia a gyűrődést…


    Katonai rendészek

      Terepszínű ruha, vörös barett és nyaksál, fehér derékszíj és kék karszalag, láthatósági mellénnyel: igencsak feltűnő öltözet, de pontosan az is a cél, hogy mindenki már messziről lássa, és felismerhesse őket.
      Budapesten az MH Maléter Pál Rendészzászlóalj tölti be a rendészeti feladatokat, meglehetősen sokrétű munkát végezve. Bár a civil lakosság legtöbbször járőreikkel és objektumőreikkel találkozhat az utcákon, a zászlóalj alaprendeltetése ennél sokkal összetettebb…


    Kilométermilliomosok

      Vegyünk egy roppant egyszerűnek látszó feladatot: mindig, mindenkit, mindenhová időben elszállítani. Az MH Támogató Dandár szállító zászlóaljában szolgáló katonáknak azért ez rengeteg munkát és még több levezetett kilométert jelent. A zászlóalj gépjárművei döbbenetes mennyiséget, évi négy és fél millió kilométert tesznek meg – minimális mennyiségű balesettel vagy szabálysértéssel. Profik négy- és sok keréken.


    A hétköznapok hősei

      A szentendrei kiképzőbázis kapuja július 10-én a nemcsak az egyenruhások, de több száz civil – édesapák és anyák, barátok és barátnők, feleségek és gyerekek – előtt is nyitva állt, hogy tanúi lehessenek a katonai hivatás legszentebb pillanatának, szeretteik tiszthelyettesi eskütételének. Az alakuló téren 98 piros nyaksálas őrmester hallgatta meg a honvédelmi miniszter névre szóló parancsát, bizonyítékául annak, hogy sikerrel vették az akadályokat, és egyhetes, jól megérdemelt szabadság után a Magyar Honvédség híradó, repülésbiztosító, szerelő és logisztikus tiszthelyetteseiként megkezdhetik szolgálatukat.

VELÜNK VAN AZ ERÕ

    A béke záloga

      Az EUFOR Althea-missziója a gyógyítás görög istennőjének nevét kapta. Ha valamiből, hát a gyógyításra váró lelki sebekből bőven kijutott Bosznia-Hercegovinának… Ehhez nyújt segítséget és támogatást az EUFOR Althea missziója, melyben a magyar honvédség kiemelkedő szerepet játszik – a többi nemzet és a helyiek őszinte megelégedettségével és tiszteletével kísérve.


    Agyközpont

      Az idén tavasszal több hullámban is támadó árvíz elleni védekezésben a Magyar Honvédség minden erejét latba vetve állt helyt. Az erőket azonban irányítani, a döntéseket pedig előkészíteni kell, ennek óriási és igencsak embert próbáló feladata a Katasztrófavédelmi Operatív Bizottság „nyakába szakadt". Igaz, nem először és persze előre készülnek is az ilyen kihívásokra…

HADITECHNIKA

    Forgószárnyasok angyalbőrben (1.)

      A helikopterek jellegzetes, kereplő zaja elválaszthatatlan a XXI: század hadszíntereitől. A fegyveres támadások mellett azonban akadnak békésebb feladatok is: életmentés, segélyszállítás, elkóborolt turisták meglelése. A helikopterek karrierje visszanyúlik egészen a XX. század elejéig, de komoly képességként való megjelenésükre egészen a század hatvanas éveiben került csak sor.


    Gránátvetők

      A gránátvetők nagy előnye a többi lőfegyverrel szemben, hogy nem szükséges közvetlen találatot elérni, a repeszhatásnak köszönhetően néhány méter távolságból is harcképtelenné tehetik az ellenfelet, vagy megrongálhatja a haditechnikai eszközöket. Tömegesen támadó gyalogság ellen különösen hatékony, de épületek nyílászáróin vagy éppen barlangokba is be lehet lőni. Nem véletlen, hogy a mai napig az egyik legnépszerűbb és legtöbbet használt gyalogsági nehézfegyverről beszélhetünk.


    Behálózva

      Tegyünk fel egy egyszerű kérdést: mi a leghatékonyabb fegyver a csatatéren? A válaszolók többsége – az általa kedvelt haderőnemből, kedvenc harckocsijából, vadászbombázójából, kézifegyveréből kiindulva – egy-egy fegyvert vagy harcjárművet nevezne meg. Pedig a lényeg egészen máshol lapul: a leghatékonyabb, egyben a leggyilkosabb fegyver nem más, mint az információ.

HÁTORSZÁG

    Vietnami meló

      „Tévedtünk, szörnyen tévedtünk." McNamara, a két háborúpárti amerikai elnök hadügyminisztere, memoárjában próbált imígyen könnyíteni lelkiismeretén. Az „őszinte" beismerés Saigon elfoglalása után húsz évvel látott napvilágot. Az után két évtizeddel, hogy Észak-Vietnam katonai győzelmével befejeződött – az északiak szavaival élve – „a háború az amerikaiak ellen a nemzet megmentéséért". 1975 áprilisát írtuk akkor.


    Álmok szárnyán

      A nyári kánikulában egy tucatnyi, fehér pólós, fehér sapkás, napszemüveges fiatal üldögél a szolnoki repülőtér egyik épülete előtti padokon. A strand vagy a külföldi tengerpart helyett őket a kék ég várja: a „reptáborban" a medence helyett egy Zlin pilótafülkéjébe ugorhatnak fejest hamarosan.


    Tisza 2010

      Régi tapasztalat, hogy az időjárás nem vesz tudomást a határokról. Magyaroprszág, földrajzi fekvésének köszönhetően egyfajta lavórszerepet tölt be a folyók vízgyűjtőterületeiről lezúduló áradások során, így a környező államokkal történő együttműködés fontos érdekünk. Ezt a célt szolgálta a Tisza 2010 néven, június 27. és július 1. között Szentesen megtartott, magyar– román–szerb katasztrófavédelmi gyakorlat is.


    A stílusteremtő

      A zuglói stúdióból harcias énekhang szűrődik ki: minden bizonnyal gőzerővel folyik a Trója című musical próbája. Koltay Gergely zeneszerző-szövegíró, a Kormorán együttes egyik frontembere azonban látszólag nyugodtan cigarettázik a kis kerthelyiségben. Itt valami nem stimmel, de hamar kiderül: minden rendben, csak a ritka pihenések egyik pillanatát kapta el újságírónk.

    Jó (fa)lóra tettek

      Különleges alkalmakhoz különleges attrakció dukál. A komáromi Magyar Lovas Színház idén ünnepli ötödik születésnapját, s nézőit egy igazán emlékezetes ajándékkal lepi meg. A helyszín, az előadás és persze a soklábú szereplők is valami nagyon újat jeleznek: Trója városa az Igmándi-erődbe költözött idén nyáron.


    Mindig az élen

      Rommel személyét sokan elsősorban a második világháborús Afrika Hadtesttel kötik össze, pedig a harcok korábbi részében, Franciaországban, sőt fiatal tisztként már az első világháborúban is figyelemre méltó tetteket hajtott végre.


    Öböltalálkozó

      Ünnep földön-égen és persze vízen: június 26-án az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái állták az érdeklődők rohamát az újpesti hadikikötőben. Az alakulat nyílt napján benépesült a kikötő apró gyermekekkel és veterán hadihajósokkal egyaránt. Az apró hajómodellektől az „igazi" aknamentesítő naszádig, műrepülő géptől a nyalókát osztogató tűzszerész robotig mindenki találhatott magának emlékezetes látnivalókat.


    Ötezredes

      Mit is jelent ez az ötezer-ötszáz óra? Például 229 nap folyamatos repülést; az „Ancsa" négyszáz kilométer per órás átlagsebességét véve alapul kétmillió-kétszázezer kilométert, amely megfelel csaknem három Föld – Hold oda-vissza útnak, vagy bolygónk ötvenötször történő megkerülésének az Egyenlítő mentén. Nagy József ezredes „légies" munkájának rövid, de szemléletes eredménylistája.


    Főnök, itt Kócos!

      A szárazföldi harcjárművek közül a makett-világban (is) a harckocsik a legnépszerűbbek, de hogy az olvasót ne untassuk a Tigris-változatok minden makettkiállításon is megszokott tengerével, mostani cikkünk témájául inkább a másik nagymacskát, a Párducot választottuk. Sőt, annak egy igen különleges változatát…


    Ezeréves múlt

      Pécsvárad történelme igencsak tekintéleys: Pannonhalma után az országban másodikként épült itt apátság, s bár várának ma már nincsenek égbe szökő tornyai, bástyái, megőrzött és felújított falai, épületei azonban az állam- és egyházalapítás ezer esztendős emlékeit őrzik.


    Hadikrónika

      1943. július 12. Kurszknál – a prohorovkai tankcsata napján – kezdetét vette a szovjet ellentámadás; a Nyugati és a Brjanszki Front Orjoltól északra és keletre indította meg az offenzívát, melyet a szétzilált német 9. hadsereg, illetve a 2. páncéloshadsereg nem tudott feltartóztatni.