Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Kiárusítás” az ausztrál haderőnél

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. július 2. 18:49

Június 29-én, szerdán jelentette be az ausztrál védelmi minisztérium, hogy jelentős mennyiségű haditechnikai eszközükön kívánnak túladni a jövőben. A II. Világháború óta ez lesz a legnagyobb mértékű fegyvereladás az ausztrál haderőnél, mely érinti többek között a harci repülőgépeket, helikoptereket és a hadihajókat is. Terveik szerint az elkövetkezendő 15 évben felszereléseik 85 százalékát fogják lecserélni vagy felújítani.

Várhatóan 24 hadihajót, 70 harci repülőgépet, 110 egyéb repülőgépet, 120 helikoptert és 600 páncélozott járművet értékesítenek, az ebből származó bevételt pedig új eszközök vásárlására fordítanák. Az ausztrál védelmi minisztérium részéről a briteket hozták fel példaként, akik 1997 óta közel 1 milliárd dollár bevételt könyvelhettek el a használaton kívüli haditechnikai eszközök eladásából.

A védelmi beszerzésekért felelős miniszter elmondta, hogy szükség volt már reformokra az ausztrál haderő gépparkját illetően, le kell faragni a kiadásokat, a feleslegessé váló eszközök értékesítése pedig alapja lehet új beszerzések elindításának.

Ausztrália a jövőben milliárdokat kíván költeni új tengeralattjárókra, tengerészeti helikopterekre, ötödik generációs F-35-ös vadászbombázókra.

Első körben 24 hadihajó kerül eladósorba, melyek megvásárlására többféle opciót kínálnak: a 24 hajó egyben, osztályokra lebontva vagy akár egyenként is megvásárolható lesz. A miniszter továbbá azt is hozzátette, hogy az ausztrál haderő életében történelmi fontosságú haditechnikai eszközökből a jövő nemzedéke számára is meg kívánnak őrizni néhány példányt.