Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kíbertámadás a Pentagon ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 15. 20:43

Történetének egyik legkomolyabb kibertámadását szenvedte el az amerikai védelem márciusban, amikor mintegy 24 ezer fájl került illetéktelenek kezébe – fedte fel William J. Lynn, az amerikai védelmi minisztérium helyettese a Pentagon új kiberstratégiájának ismertetésekor.

A The Washington Post című amerikai napilap internetes oldalán július 14-én, csütörtökön megjelent hír szerint Lynn nem tért ki arra, ki állhatott a támadás mögött és azt sem részletezte, pontosan milyen adatokról van szó. A politikus ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy az utóbbi néhány évben ellopott fájlok között volt több olyan, amely a legkényesebb rendszerekről – beleértve a repülőgépek fedélzeti elektronikáját, a felderítő technológiákat, illetve műholdas kommunikációs rendszereket – tartalmazott információkat.

A védelmi minisztérium tavaly augusztusban ismerte el először, hogy 2008-ban súlyos számítógépes támadás érte az amerikai hadsereget, miután egy pendrive-ról vírus került egy katonai laptopra. A kártevő észrevétlenül átterjedt a katonai szempontból rendkívül fontos rendszerekre is, és valóságos digitális hídfőállást kiépített ki ezekben.

Lynn elmondta, hogy a Pentagon óriási hálózata nap mint nap ki van téve hasonló offenzíváknak, és legtöbbször szinte lehetetlen kideríteni, ki az elkövető.

Leon Panetta július 14-én, védelmi miniszter csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy naponta több mint 60 ezer – az amerikai biztonságot, gazdaságot és polgárokat fenyegető – új, rosszindulatú szoftverprogramot azonosítanak.