Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kihajózott Vlagyivisztokból a Moszkva rakétás cirkáló

Szöveg: Háború Művészete |  2010. július 22. 15:05

Az orosz haditengerészet szóvivője 2010. július 21-én jelentette be, hogy a Fekete-tengeri flotta zászlóshajója, a Moszkva rakétás cirkáló a napokban hajózott ki az Oroszország távol-keleti részén lévő Vlagyivosztok kikötőjéből. A hadihajó a Vosztok 2010 hadgyakorlat befejeződése után pár napot Vlagyivosztokban pihent, majd útnak indult az Ukrajnában található állandó állomáshelyére, Szevasztopolba.

Az orosz rakétás cirkáló mellett az Északi flotta zászlóshajója, a Nagy Péter csatacirkáló, valamint a Csendes-óceáni flotta képviseletében a Varjag irányított rakétás cirkáló is részt vett a Vosztok 2010-en. Fekete-tengeri érkezéséig hosszú út áll a Moszkva előtt, melynek során a Csendes-, az Indiai-, és az Atlanti-óceánt is érinteni fogja. Oroszország Fekete-tengeri flottája egy bérleti szerződés értelmében állomásozik Szevasztopolban.

Moszkva és Kijev 2010-ben írta alá a 2017-ig szóló bérleti szerződés hosszabbítását további 25 évre. A kétévente megrendezett Vosztok hadgyakorlaton idén közel 20 000 katona, 70 repülőgép és 30 hadihajó vett részt június 29. és július 8. között.