Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kik őrizték az amerikai bázisokat?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 10. 18:47

Az afganisztáni amerikai katonai bázisok és konvojok őrzését ellátó biztonsági magáncégek tálibokat, valamint helyi bűnözőket és narkósokat is felfogadtak – állapította meg egy amerikai szenátusi bizottság.

Minderről pénteken számoltak be az amerikai lapok. Az újságok szerint a vizsgálat arra is rávilágított, hogy a biztonsági őrök gyakran nem voltak kiképezve, a fegyverük elégtelen vagy üzemképtelen volt, s hogy nem egy esetben elhagyták őrhelyeiket.

A biztonsági cégek afgán alkalmazottjainak felvételébe az amerikai fegyveres erőknek nem volt beleszólása.

A szenátus fegyveres szolgálatokat felügyelő bizottsága a Pentagon 125 szerződésének átvizsgálása után arra a megállapításra jutott, hogy az a biztonsági őröket olykor olyan helyi hadurak toborozták, akik szoros kapcsolatban állnak a tálibokkal. A felfogadott őrökről egy alkalommal kiderült, hogy azok információval láttak el „egy ellenséges kormányt" – az amerikai katonai zsargonban ez ezúttal Iránt jelenti.

A bizottság szerint főleg a brit G4S és az amerikai EOD Technology nevű őrző-védő cég fogadott fel tálibgyanús őröket afgán közvetítők révén.

A haditengerészet bűnügyi nyomozószolgálata szerint a szerződtetett őrök rálőttek a tengerészgyalogosokra és több esetben kábítószeres befolyás alatt álltak. Idén egy incidensben egy tengerészgyalogos gyalogos járőr egyik tagját meg is ölték.

Az amerikai haderőnek a térségben illetékes Központi Parancsnoksága úgy tudja, hogy Afganisztánban a biztonsági magáncégeknek mintegy 26 ezer alkalmazottja van, akiknek 90 százalékát amerikai kormánymegrendelésre toborozták.

Egy másik vizsgálat nyomán nemrégiben az vált ismertté, hogy egy amerikai projekt helyi alvállalkozói 5 millió dollárt fizettek a táliboknak annak fejében, hogy nem támadják meg őket. Hasonló esetekben a tálibok biztosítják a munkálatok fegyveres biztosítását.

Hamid Karzai afgán elnök nemrégiben elrendelte, hogy az év végéig az országban tevékenykedő valamennyi magán őrző-védő céget fel kell oszlatni.