Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzésen a pápai kutató-mentő katonák

Szöveg: Varju Kitti | Fotó: Dévényi Veronika, Csiginé Cser Georgina önkéntes műveleti tartalékos főtörzsőrmester, az alakulat archívuma |  2021. február 2. 11:59

Kiképzési feladatok egész sorával indították az évet az MH Pápa Bázisrepülőtér kutató-mentő ejtőernyősei és felcserei.

CsG (3)

A pápai kutató-mentő katonák évente számos felkészítésen, tanfolyamon és kiképzési eseményen vesznek részt. Ezek közül az egyik legintenzívebb felkészítés januárban zajlik, amikor több héten keresztül elméleti és gyakorlati foglalkozásokon frissítik fel ismereteiket. Terítékre kerül minden olyan szakirány, amely az ejtőernyősöket és a felcsereket érinti. Gyakorolják - többek között - a sebesültellátást, az esetleges vészhelyzetek kezelését, a vízfelszíni mentést, mindemellett meteorológia- és ernyőismereti oktatásban is részesülnek.

A kiképzés során a Pápán települő Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing – HAW) kötelékébe tartozó C-17-es szállítórepülőgépből, valamint a légi kutató-mentő szolgálatot is adó Mi-17-es szállítóhelikopterből ugrottak az ejtőernyősök. A forgószárnyasból egyúttal - alpintechnikai módszerrel- a leereszkedést is gyakorolták a katonák.