Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzőket képeztek ki

Szöveg: Soucz Ferenc fhdgy. |  2009. szeptember 9. 8:28

Szeptember 4-én 26 belga katona érkezett Camp Kaylahgayra, az amerikai-magyar Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoporthoz (OMLT). A vendégek valamennyien az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) 209. hadtest 2. dandár 2. zászlóalj mentorálásával és kiképzésével foglalkoznak.

Látogatásuk célja, hogy magyar kollégáiktól megismerjék a 82 mm-es aknavető használatát, harcászattechnikai adatait, kezelését, valamint karbantartását. Mivel az eszköz nincs rendszerben a belga védelmi erőknél, viszont az ANA ezt használja, szükségszerű volt számukra a felkészítés. 3 napos Baghlan tartományi tartózkodásuk alatt elsajátították a szükséges ismereteket, majd nappali és éjszaki éleslövészetet hajtottak végre.

Ezzel azonban még koránt sem ért véget az együttműködés. Nemcsak az aknavetőt, hanem az összes fegyverzeti anyagot bemutatták egymásnak és lehetőséget biztosítottak azok kölcsönös kipróbálására, valamint a kiképzési órák után lehetőség nyílt az afgán katonák kiképzésével kapcsolatos tapasztalatok megbeszélésére.

1595891130