Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Buszkasi lelátó Baghlanban

Szöveg: Soucz Ferenc fhdgy. |  2009. szeptember 9. 8:19

Korom Ferenc ezredes, az MH PRT parancsnoka Amir Gul járási kormányzó jelenlétében ünnepélyesen átadta a Tartományi Újjáépítési Csoport legújabb befejezett projektjét. A lelátó Németh András százados S9 részleg infrastrukturális tiszt tervei alapján készült. A 30 méter hosszú, négyszintes fedett építmény 150 embernek biztosít tökéletes rálátást.

A lelátó Németh András százados S9 részleg infrastrukturális tiszt tervei alapján készült. A 30 méter hosszú, négyszintes fedett építmény 150 embernek biztosít tökéletes rálátást és kényelmes helyet a verseny ideje alatt. A buszkasi Afganisztán nemzeti sportja, ősi lovasjáték, igazi erőpróba, főként az ügyességről szól. A játékot a pálya méretének megfelelő számú lovas játsza, de nem csapatjáték. Mindenki, mindenki ellen küzd és minden megengedett. A játék célja egy döglött állat legtöbbször kecske, vagy borjú eljuttatása a pálya egy kijelölt helyére, a pálya másik felén lévő zászló vagy oszlop megkerülésével. Az a lovas győz, akinek sikerül nyeregben maradnia és bevinnie a tetemet, amit vagy a földről kell felvenni vagy egy másikjátékostól elvenni. A nyertes rendszerint nagy megbecsülésnek örvend és helyi mércével mérve tetemes summára tesz szert, készpénz és egyéb felajánlások formájában.

 

A ramadánra való tekintettel, az ünnepség szerény keretek között zajlott. Afgán részről mindössze a járási kormányzó, Agh Amir őrnagy, járási rendőrfőnök, valamint a sura tagok voltak jelen.
Korom ezredes beszédében elmondta, hogy a változó biztonsági helyzet ellenére is töretlen a PRT támogatása a régióban. Utalt a végrehajtott fejlesztésekre a nemsokára befejeződő seikh dzsalali klinikára a nemrégiben befejezett rendőrségi épületet körülölelő téglafal megerősítésre.
A járási kormányzó válaszbeszédében köszönetét fejezte ki a PRT-nak és elmondta, hogy egyetértenek abban, hogy fejlesztéseket csak biztonságos környezetben lehet végrehajtani.