Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzőket küld Hollandia Afganisztánba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 28. 7:48

Fél évvel katonáinak kivonása után Hollandia 545 fős rendőrkiképző missziót küld Afganisztánba. Erről döntött pénteken hajnalban a hágai parlament, miután több kisebb ellenzéki párt támogatta a kormány tervezetét. A hároméves küldetésben 225 kiképző szakember vesz részt, őket 320 főnyi biztonsági erő védelmezi. A misszió a tervek szerint Kabulban, de elsősorban az északi Kunduz tartományban állomásozik majd.

Hollandia tavaly nyáron vonta ki csapatait Afganisztánból, miután lejárt az ország ostromlott déli részén tevékenykedő, közel 2000 fős katonai erő mandátuma. A küldetés meghosszabbításán körülbelül egy évvel ezelőtt éles vita bontakozott ki az akkori kormánykoalíción belül, majd miután nem sikerült közös álláspontra jutni, a koalíció februárban fel is bomlott, és nyár elején előre hozott választást kellett tartani az országban.

A közvélemény-kutatások szerint a holland lakosság továbbra sem támogatja, hogy az ország új katonai missziót indítson Afganisztánban. A kisebbségi kormány élén álló, jobboldali liberális Mark Rutte miniszterelnök emiatt azt is hangoztatta, hogy nem harci tevékenységről van szó. A parlamenti szavazás előtt pedig a kormányfő ismételten ígéretet tett arra: a misszió csakis polgári, azaz a normál rendőri képzési feladatok végrehajtásában vehet részt és harci tevékenységbe semmilyen körülmények között sem bonyolódhat.

Nem támogatták a parlamenti határozatot az ellenzéki szociáldemokraták, illetve szocialisták, és nem támogatta azt az iszlámellenes Geert Wilders szélsőjobboldali Szabadságpártja sem. Ez utóbbi ugyan a kormány munkájában közvetlenül nem vesz részt, de a parlamentben kívülről segíti a kabinetet.