Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kilenc palesztin vesztette életét izraeli katonákkal folytatott összecsapásban Ciszjordániában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. február 26. 15:54

Kilenc palesztin vesztette életét izraeli katonákkal folytatott tűzharcban Ciszjordánia északi részén, Nábluszban - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet. A razziáról az izraeli hadsereg is beszámolt.

Február 22-én reggel az izraeli biztonságiak körülvettek az óvárosban egy épületet, ahol az Oroszlán barlangja nevű csoport két körözött palesztin fegyverese elbarikádozta magát. A fegyveresek azonban nem adták meg magukat, és ellenállásra szólították fel a városban élő palesztinokat, majd tűzharcot folytattak az elfogásukra érkezett kommandósokkal.

Az összecsapásban mindkét palesztin − Huszam Aszlim és Muhammad Dzsanajdi Abu Bakr – meghalt. Egyikük tagja volt annak a terroristacsoportnak, amely tavaly októberben megölte Ido Baruch izraeli kommandós őrmestert. Mellettük az Oroszlán barlangja nevű szervezet egy harmadik tagja, valamint még hat palesztin meghalt a razzia során, közülük a palesztin hatóságok a hetvenkét éves Adnan Szaaba Baarát és a huszonöt éves Mohamed Anboszit nevezték meg. A harcok nyomán a Ynet szerint kilencvenheten megsebesültek, – köztük négyen súlyosan – és kórházi ellátásra szorultak.

„Elítéljük a megszállók Náblusz elleni támadását, és követeljük a népünk elleni folyamatos támadások befejezését” – közölte szerdán Nabil Abu Radina, a Palesztin Hatóság elnökének szóvivője.

A Becelem nevű izraeli jogvédő szervezet adatai szerint idén már legkevesebb ötvenegy palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. 2004 óta tavaly volt a legmagasabb a halálos áldozatok száma a palesztin területeken, megközelítette a százötvenet. Izrael azt állítja, hogy a halottak többsége fegyveres volt.

Az izraeli közlések szerint a katonai rajtaütések célja a palesztin fegyveres szervezetek felszámolása és a jövőbeli terrortámadások meghiúsítása. A palesztin tisztségviselők viszont úgy nyilatkoztak, hogy a razziákban Ciszjordánia ötvönöt éve tartó, határozatlan idejű izraeli megszállásának megszilárdítását látják. Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát – benne Kelet-Jeruzsálemmel – Jordániától és a Gázai övezetet Egyiptomtól. A palesztinok ezeken a területeken tervezik független államuk kikiáltását.