Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kilométerekről hordták a vizet

Szöveg: Varga Erika |  2007. november 13. 10:52

Három fúrt kutat, ventilátorokat, és álmenyezetet adott át Szőke Róbert alezredes Pol-e Khumri város legnagyobb lányiskolájának a közelmúltban. Ezek az eszközök óriási segítséget jelentenek az európai szemmel igencsak elmaradott oktatási intézménynek.

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport kiemelt feladatai közé tartozik az oktatás támogatása. Ennek keretében 2007. november 11-én Szőke Róbert alezredes, a kontingens parancsnok-helyettese Pol –e Khumri város legnagyobb lányiskolájában három fúrt kutat, az osztálytermekbe pedig ventilátorokat és álmennyezetet adott át.

Ezek az eszközök teljesen hétköznapinak tűnnek egy európai iskolában, Afganisztánban viszont szinte luxus holmiknak számítanak.

A „Faatumat Zahra" iskolát 2003-ban alapították, 60

1595871146
tanár oktatja a 2000 lányt. Az évek alatt a diákok száma egyre növekedett, ezért is vált fontossá a kutak kiépítése, hiszen eddig kilométerekről kellett a vizet hordani, mert nem volt vízvezeték rendszer az iskola területén.

Szőke alezredes az átadási ünnepségen elmondta: Afganisztán számára az oktatás jelenti a jövőt. Ebben az iskolában minden feltétel adott, hogy a lányok megfelelő oktatásban részesüljenek. A magyar PRT Baghlan tartomány területén jelenleg 12 iskolát támogat, mindig mérlegelni kell, hová és mennyit tud adni a PRT.

A tálib-rezsim idején az oktatást szinte teljesen lerombolták, állandóak voltak az iskolabezárások, a nőket eltiltották a tanulástól. 2001-ben a rendszer bukása után az ország újjáépítésében nagy szerepet kapott az oktatás újraszervezése. A nők ma már újra tanulhatnak.