Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kim Dzsong Il megjelent a nyilvánosság előtt?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 17. 8:57

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető megjelent a nyilvánosság előtt, egy, a hadsereg által rendezett művészeti eseményen – közölte a hivatalos észak-koreai hírügynökség.

Kim és a hadsereg vezetői megjelentek a 32. katonai művészeti fesztiválon, melyen a hadsereg és a haditengerészet művészei léptek fel – olvasható a KCNA közleményében, amelyről vasárnap számoltak be Szöulban. “Kim integetett a lelkesen ünneplő művészeknek, és gratulált sikeres szereplésükhöz" – írta az észak-koreai hírügynökség, hozzáfűzve: Kim azt mondta a harcosoknak, hogy a művészet jobb katonákká formálhatja őket.

A szöuli hírügynökségi jelentés nem tesz említést arról, hogy mikor és hol történt az esemény. Az észak-koreai kapcsolatokat kezelő szöuli országegyesítési minisztériumot vasárnap nem lehetett elérni az információ megerősítése céljából.

Dél-koreai és amerikai megfigyelők gyanúja szerint Kim Dzsong Il szélütést szenvedett, és agyműtéten esett át agusztusban. Észak-Korea cáfolta és spekulációnak minősítette a hírt, majd jelentések és fotók tömegét tette közzé, melyek aktívnak és egészségesnek mutatják az észak-koreai vezetőt.

A Kim Dzsong Il betegségéről szóló híresztelések azonban nem maradtak abba, mert az észak-koreai jelentések és fotók dátum nélküliek. Egyes képeken buja, zöld növényzet volt látható, miközben a Koreai-félszigeten ilyenkor a fákon már javában sárgulnak a levelek.

Kim Dzsong Il egészségi állapota élénk érdeklődés tárgya, mert az elszigetelt, atomfegyverrel rendelkező kommunista országot teljhatalommal irányítja, és eddig nem nevezte meg nyilvánosan utódját.

Közben a dél-koreai Yonhap hírügynökség vasárnap, titkosság alól feloldott kínai levéltári forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Kim Dzsong Il apja, az 1994-ben elhunyt Kim Ir Szen néhai észak-koreai elnök híve volt a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének, ellenben gratulált a kínai atomkísérletekhez, és támogatta a pekingi nukleáris programot mint az amerikai atomfenyegetés elleni védőintézkedést.