Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország kész barátkozni a NATO-val

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 17. 8:54

A fennmaradó nézeteltérések ellenére Oroszország kész “baráti kapcsolatok” fejlesztésére a NATO-val – közölte Washingtonban Dmitrij Medvegyev orosz államfő, aki azt is mondta, hogy országa nyitott marad a párbeszédre az Egyesült Államokkal az amerikai rakétavédelmi pajzs európai kiterjesztése ügyében.

Medvegyev a Külkapcsolatok Tanácsa nevű befolyásos, független kutatóintézet rendezvényén felszólalva arról beszélt: Moszkva nem örül annak, hogy a katonai szövetség az orosz határokhoz terjeszkedik, de – tette hozzá – ez nem jelenti azt, hogy nem lehet “teljes értékű" a kapcsolat Oroszország és a NATO között.

Az orosz államfő szerint jelenleg nem vetődik fel a kérdés Oroszország esetleges NATO-tagságáról. A katonai szövetségnek bizonyos időszakban lehetősége lett volna arra, hogy meghívja tagországai közé Oroszországot, de ez nem történt meg. Most pedig némileg más a helyzet, és nem készteti Oroszországot arra, hogy kérje felvételét a NATO-ba – mondta Medvegyev, de hozzátette, “soha sem kell mondani azt, hogy soha". Dmitrij Medvegyev közölte, hogy országa nyitott marad a párbeszédre az Egyesült Államokkal az amerikai rakétavédelmi pajzs európai kiterjesztése ügyében, és nem utasítja el a Washington együttműködési javaslatait.

Medvegyev szerint Barack Obama megválasztott amerikai elnök hatalomra kerülésével jó lehetőség nyílik a problémakör megoldására, a kölcsönös megértésre. Az orosz államfő leszögezte, hogy országa nem fog elsőnek lépéseket tenni az amerikai rakétavédelmi rendszer kiterjesztése ellen, kizárólag válaszképpen fog cselekedni.

CímkékNATOrakéta