Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína felgyorsítja a pakisztáni vadászgépek leszállítását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 20. 17:31

Kína beleegyezett abba, hogy felgyorsítja ötven megrendelt vadászgép leszállítását Pakisztánnak – írta pénteken a The Wall Street Journal című amerikai napilap a pakisztáni légierő név nélkül nyilatkozó egyik magas rangú szóvivőjét idézve. Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök jelenleg Pekingben tárgyal, négynapos látogatása pénteken ér véget.

Az amerikai lapnak nyilatkozó szóvivő tagja a látogatáson részt vevő iszlámábádi küldöttségnek.

“Megkapjuk az 50 vadászgépet azokon felül, amelyeket már leszállítottak nekünk. Valamiben megállapodtak Pekingben, így felgyorsítják (a gépek szállítását)" – mondta a szóvivő.

A jelentést egyelőre nem erősítették meg sem kínai, sem pakisztáni illetékesek.

A JF-17 (Thunder) típusú vadászgépek kínai-pakisztáni közös fejlesztési programja 1999-re nyúlik vissza, és Pakisztánnak az a célja vele, hogy csökkentse függőségét a nyugati repülőgépgyártó vállalatoktól. Az egymotoros támadó harci gép darabonként 15 millió dollárba kerül. A pakisztáni légierő eddig 150 ilyen gépet rendelt Kínától, Iszlámábád legnagyobb fegyverszállítójától.

Az újabb fegyverbeszerzésekkel kapcsolatosan hírügynökségek megjegyzik, hogy Iszlámábád igyekszik elmélyíteni kapcsolatait Kínával, az Egyesült Államokhoz fűződő, egyre kényesebb viszony alternatívájaként. Az amúgy is feszült viszonyt Pakisztán és legfőbb anyagi támogatója, az Egyesült Államok között tovább feszítette az, hogy amerikai kommandósok május 2-án Abbotábád mellett végeztek Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével. Annak hatására, hogy bin Laden éveken át háborítatlanul élhetett egy Iszlámábádhoz közeli városban, azóta sok washingtoni politikus szorgalmazza a Pakisztánnak folyósított több milliárd dolláros amerikai polgári és katonai segély felülvizsgálatát.