Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína hamarosan lehagyhatja Amerikát

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. május 10. 13:42

Egy hetet Pekingben tartózkodott Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő egy magyar delegáció tagjaként egy olyan hatoldalú tárgyaláson vett részt, ahol Tokió, Szöul, Peking polgármesterei, valamint cseh, dán és finn felek is képviseltették magukat. A szakértő legfőbb tapasztalatairól számolt be a honvedelem.hu-nak.

Mint azt a szakértő érdeklődésünkre elmondta, a találkozó célja az együttműködés megerősítése volt. „A jelenlegi amerikai és kínai előrejelzések szerint 2027-re Kína GDP-je lehagyja az Egyesült Államokét. Ez egy egészen új világnézetet fog jelenteni. Kínában három szentség van, amit nem lehet kritizálni: az egyik a kínai atompolitika, a másik Tibet, a harmadik pedig Tajvan. Mindháromról megvan a hivatalos kínai elmélet", mondta.

Jó kapcsolat

1595901634
Nógrádi György szerint George Bush azon kevés amerikai elnökök közé tartozott, akiknek Kínával kiváló kapcsolataik voltak. Hozzátette: jelenleg Kína stratégiai és biztonságpolitikai céljait békésen akarja elérni, hiszen a gazdaságilag olyan erős, hogy nincs ráutalva katonai eszközeire. A biztonságpolitikai szakértő példákkal magyarázta ezt: „Napi 2300 új kocsi kerül forgalomba Pekingben. Ezek mind euro 4-es motorral rendelkezhetnek, és 10 évnél fiatalabbak kell legyenek – a tíz éves autókat bezúzzák (ez pedig ingyenes folyamat). Adott napon továbbá adott rendszámú autó közlekedhet. A kínai szerencseszám a 8-as, a szerencsétlen pedig a 4-es (ez jelenti a halált és a hanyatlást); ez utóbbiak csütörtökönként nem indulhatnak útnak", mondta el Nógrádi György, aki szemléltetve a változást, még azt is hozzátette, hogy míg 1986-ban 1500 magánautó volt Pekingben, napjainkban egy nap több gépkocsit helyeznek forgalomba. „Sanghajban 10 év alatt 4000 olyan felhőkarcoló épült, amelyik 40 emeletnél magasabb. Tudni kell, hogy nagyjából 400 millió ember képezi a középosztályt, 150-200 millió tartozik az úgynevezett szegény kategóriába, és 80 millió ember pedig nagyon gazdag – ez azt jelenti, hogy 5 millió dollárnál több mozgatható készpénze van", magyarázta a szakértő.

Sanghajban az egy főre jutó GDP 18 ezer dollár, ez magasabb a volt (európai) szocialista országok életszínvonalánál. „2008. januártól eltörölték a tandíjat az általános iskolákban, 2012-től pedig eltörlik a középiskolák alsó fokán – ez Kínában óriási eredmény", hangsúlyozta Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint Kína a világ legnagyobb tőke exportőre lesz egy év múlva. „Jelenleg heti egy új szélerőművet helyeznek üzembe, és 2027-ig háromhetente egy-egy új atomerőművet helyeznek üzembe. Kína várja a nyugati beruházásokat, köztük Magyarországot is az új szél-nap- és bio-erőművekbe", fejtette ki, és beszámolt arról is, hogy Magyarországnak azt javasolják, változtasson a struktúrán, és induljon el egy új technológia felé. „Szívesen beszállnának magyarországi beruházásokba, főleg a turizmus területén", hangsúlyozta Nógrádi György.