Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódnak a zsidó építkezések

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 10. 14:28

Izrael a következő két évben folytatja az építkezéseket Kelet-Jeruzsálem zsidó negyedeiben – jelentette ki hétfőn Juli Edelstein tájékoztatási miniszter. „Nyilvánvalóan folytatni fogjuk az építkezéseket a következő két évben Gilóban, Piszgat-Zeévben, Francia-hegyen és másutt” – mondta a Likud párti miniszter a közszolgálati rádióban.

A miniszter azokra a zsidó lakótelepekre utalt, amelyek a szent város arab többségű keleti részének 1967. júniusi elfoglalása óta épültek. Edelstein megerősítette ugyanakkor, hogy a kelet-jeruzsálemi Ramat Slómó negyedbe tervezett 1600 lakás építése nem kezdődik meg két éven belül, hangsúlyozva, hogy ez a szokásos átfutási idő egy ekkora projekt megvalósításánál.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök egyik szóvivője tagadta hétfőn, hogy Izrael kötelezte volna magát a jelentős ingatlanberuházás befagyasztására, amint azt az amerikai külügyminisztérium korábban bejelentette.

„Az építő és tervező munka Jeruzsálemben a megszokott módon folytatódik, pontosan úgy, mint minden izraeli kormány idején az elmúlt 43 évben – mondta a szóvivő. – Izrael semmilyen kötelezettséget nem vállalt ebben a kérdésben."

A Ramat Slómó-i projektre utalva a szóvivő azt ígérte, Izrael törekedni fog arra a jövőben, hogy ne hozza kellemetlen helyzetbe Washingtont építkezési tervek rosszul időzített bejelentésével. Márciusban épp akkor adtak zöld utat az 1600 lakás építésének, amikor a térségben tartózkodott Joe Biden amerikai alelnök, s ez nagy felzúdulást keltett Barack Obama kormányában, bocsánatkérésre kényszerítve az izraeli vezetést.