Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Részt vehet a repülőnapon a legendás vasmadár

Szöveg: Szűcs László |  2010. május 10. 16:55

Újabb világszenzáció közelében jár kis hazánk: a tököli repülőtéren újítják fel azt a MiG–15-ös vadászrepülőgépet, amely a tervek szerint hamarosan a levegőbe emelkedhet, és Európa egyetlen ilyen típusú működőképes vasmadara lehet. Ha minden jól megy, a vadászgép a kecskeméti repülőnapon is ott lehet augusztusban.

Ha a magángyűjtőket nem számítjuk, akkor Magyarországon mindössze a szolnoki repülőmúzeumban, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Keceli Haditechnikai Parkjában, illetve a Taszári Repülőtér laktanyájának területén található MiG–15-ös típusú vadászgép. Természetesen ezek a darabok is csak kiállítási tárgyak, azaz repülésre már alkalmatlanok. Van viszont egy olyan gép is az országban, amelyik – ha minden szerencsésen alakul – néhány héten belül a levegőbe emelkedhet. Legalábbis ezt szeretné az a csapat, amelyik a tököli repülőtéren immár negyedik éve újít fel egy MiG–15-öst.

A MiG–15-ös – amelynek NATO kódja a Fagot – az egyik legismertebb és a saját korában leggyakrabban alkalmazott vadászrepülőgépe. A legendás vasmadár volt a Szovjetunió, sőt az egész keleti blokk első, nagy számban rendszerbe állított, illetve éles harcban is bevetett sugárhajtóműves vadászgép-típusa. A MiG–15-össel repülő szovjet, kínai és észak-koreai pilóták ugyanis számos légi harcot vívtak és nagyszámú légi győzelmet arattak a koreai háború ideje alatt ezzel a típussal.

 

A Magyar Néphadseregben, a második világháborút követően, rövid időn belül megjelentek a MiG–15-ösök. A hazai sugárhajtóműves katonai repülés első típusát a magyarok Sasnak hívták. Az első gép 1951. július 23-án érkezett meg Magyarországra, és még ebben az évben tíz darab együléses, valamint négy darab kétüléses, azaz UTI gyakorló gép állt rendszerbe.

A nyilvánosság előtt az 1952. április 4-ei katonai díszszemlén mutatkozott be a típus, ekkor húsz darab MiG–15-ös húzott át a Hősök Tere felett. Az 1960-as évek elején megjelent és rendszerbe állított újabb vadászgéptípusok miatt megkezdődött a MiG–15-ösök folyamatos kivonása a magyar haderőből, a legnagyobb számban 1966-ban vontak ki gépeket, ekkor egészen pontosan harminc darab MiG–15-öst nyugdíjaztak. A legutolsó Sas 1975-ig repült a Magyar Néphadsereg felségjelzésével.

Azóta eltelt 35 év, ám ha minden a tervek szerint sikerül, akkor idén ismét a levegőbe emelkedhet egy magyar felségjelzésű MiG–15-ös. Talabos Gábor a Jetage Alapítvány egyik alapítója a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az alapítvány néhány évvel ezelőtt Lengyelországból vásárolt meg egy, már nem repülőképes MiG–15-ös UTI, tehát kétüléses, kiképző repülőgépet. Mégpedig azzal a céllal, hogy felújítsák és ismét repülésre alkalmassá tegyék. A gép egyébként egészen 1990-ig szolgált a Lengyel Légierő kötelékében, majd onnan a Lodz-Lubinek-i múzeumba, később pedig a 4-Air Airlines tulajdonába került. A magyar alapítvány innen vásárolta meg az egykori vadászgépet, amelynek megvételét azonban természetesen alapos műszaki átvizsgálás előzte meg. A beszerzést követően pedig megszerezték az összes szükséges dokumentumot a gép nagyjavításához, majd megkérték a légügyi hatóságot, hogy engedélyezze a munkálatok megkezdését.

A felújítás 2007-ben kezdődött meg Tökölön. A munkálatokat végző team tavaly októberben jutott el odáig, hogy beindították a gép hajtóművét. Ünnepélyes és nyilvános hajtóműindításra pedig az elmúlt hét végén került sor. Ekkora jutottak el a felújítás abba a fázisába, hogy ki lehet jelenteni, a gép sárkányszerkezete és hajtóműve készen van, mindössze néhány navigációs alkatrész hiányzik a felépítményről. Illetve emellett szeretnék még lefesteni az eredeti, 1952-ben is használt színekre – árulta el Talabos Gábor. Hozzátette: a felújítást végzők egybehangzó véleménye szerint a gép jelenleg kilencvenkilenc százalékban már készen van. A hajtómű eddigi beindításai során pedig azt tapasztalták, hogy az erőforrás a gyári értékeknek megfelelően működik. Úgy, ahogy az a nagyjavítási technológiában meg van adva.

– Azt szeretnénk, ha a gép már részt vehetne az augusztusban, Kecskeméten megrendezendő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai bemutatón, a rendezvény egyik fő látványossága lehetne. Hiszen Európában ez a gép lenne a MiG–15-ös típus egyetlen működő példánya. A világon eddig mindössze egy, működőképes Sasról tudunk, ez az Amerikai Egyesült Államokban repül és magánkézben van – mondta Talabos Gábor, aki szerint jó esély van arra, hogy a Légügyi Igazgatóság megadja a gép repüléséhez szükséges engedélyeket.

 

– Nyilvánvaló, hogy a hatóság szakembereinek rengeteg kérdése lesz az engedélyeztetési eljárás során, de mi nem fogunk zavarba jönni ezen kérdésektől – fogalmazott a kuratóriumi tag, akiktől megtudtuk azt is, hogy a magyarok sikerén felbuzdulva egy lengyel csoport is nekilátott egy MiG–15-ös felújításának. A lengyelek és a magyarok a munkálatok során végig segítették egymást, többször is konzultáltak. Azt nem lehet tudni, hogy ők pontosan hol tartanak a munkálatokban, Talabos Gábor azonban azt szeretné, ha a magyar gép emelkedhetne először a levegőbe.

Mivel MiG–15-ös harmincöt éve nem repült Magyarországon, ma már nagyon kevés olyan katonai pilóta van, akik egykoron repültek még ezzel a típussal. Egyikük, Pinkóczi József alezredes a Légügyi Igazgatóság katonai vonalon dolgozó szakembere. A felújítást végző csapat őt kérte fel arra, hogy gép berepülését hajtsa végre, mivel rendelkezik polgári szakszolgálati engedéllyel is. A másik pilótaülésben pedig Rohács Tamás főpilóta foglal majd helyet, aki a közelmúltban kiutazott az Amerikai Egyesült Államokba, és ott repült is az egyetlen, működőképes MiG–15-össel, Emellett pedig felkészült a gép légi üzemeltetéséből és a rendszereiből is. Vagyis az „utolsó csavarig" ismeri a gépet, így alkalmas a berepülésre. A berepülést egyébként vélhetően a szolnoki katonai repülőtéren hajtják majd végre, legalábbis kaptak már ilyen ígéretet, annak ellenére, hogy hivatalos döntés még nincsen a kérdésben. A szolnoki légibázis azért is lenne megfelelő erre a célra, mert Tököl környékén komoly légtérhiánnyal kellene számolniuk a berepülés során.

 

Természetesen a berepülésre kijelölt szerencsések mellett többen is szeretnének majd repülni a gépen, ők nemrégiben részt vettek egy két napig tartó típustanfolyamon, amelyen áttekintették a MiG–15-össel kapcsolatos legfontosabb ismereteket. Ahhoz azonban még rengeteg képzésen kell átesniük, hogy valóban beülhessenek a pilótafülkébe.

Ha minden a felújítást végzők tervei szerint alakul, akkor a kecskeméti repülőnapra kilátogatók részesei lehetnének a történelmi pillanatnak, vagyis egy magyar lajstromszámot viselő MiG–15-ös UTI légi bemutatójának. Természetesen senkinek nem kell „repülőgépszaggató" manőverekre gondolnia, hiszen mint azt Talabos Gábor elmondta: a legideálisabb sebességtartományban végrehajtható manővereket szeretnék csak bemutatni, ám valószínűleg így is sor kerül majd bukfencre, orsóra és fekvőnyolcasra is.

Ezt követően pedig vélhetően az augusztus 20-ai, budapesti Air Race versenyen láthatja majd ismét a gépet a közönség. A Légi Forma 1-nek is nevezett repülőshow szervezői ugyanis már felkérték a felújítást végzőket, hogy különleges vadászgépükkel tegyék színesebbé a „flúgos futam" programját.

 

Mint minden vadászgéptípus esetében, a MiG–15-ösnél is a legnagyobb probléma az alkatrészhiány lehet. Talabos Gábortól megtudtuk: a gép hajtóműve már a megvásárláskor nagyon jó állapotban, éppen egy nagyjavítás után volt. Az eredetileg 250 órás üzemidőre tervezett erőforrásban jelenleg még 120 óra repülési idő van, de a tököli csapat rendelkezik egy tartalék hajtóművel is, amelynek nagyjavítását a közeljövőben kezdik meg.

A típushoz szükséges tartalék alkatrészeket pedig a Magyar Honvédségtől tudtak szerezni. Mint Talabos Gábor elmondta: mindenhol segítőkészen fogadták őket, és mindenféle segítséget megkaptak a légierős alakulatoktól. Felkutattak minden olyan raktárt, amelyben azt feltételezték, hogy megtalálhatók benne a típushoz szükséges alkatrészek. S valóban, rengeteg elfekvő készletet találtak, amelyeknek köszönhetően ma ők rendelkeznek Európa legnagyobb MiG–15-ös alkatrészbázisával. E segítséget utólag is szeretnék megköszönni a Magyar Honvédség illetékeseinek.

Ha kíváncsi arra, mekkora zajt képes csapni egy MiG–15-ös működő hajtóműve, akkor kattintson ide!

 

 

Fotó: Körömi József, www.jetfly.hu és archív