Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csak akkor tudsz rombolni, ha már az építés is megy

Szöveg: Géczi Sándor zls. |  2010. május 11. 5:57

Újabb kihívásokkal gyürkőztek meg a Szolnoki Béketámogató Kiképző Központ Nemzetközi Különleges Műveleti Alaptanfolyam Műszaki Specialista hallgatói. Ezúttal a kiképzési program építéstechnikákkal foglalkozó részeibe kóstoltak bele az észt és magyar katonák amerikai és magyar mentoraik kezei alatt.

Egy valós műveleti területre kiérkezve a különleges műveleti csoport két műszaki specialistája kellő szaktudással felvértezve lát hozzá, hogy a csoport többi tagja segítségével, esetleg helyiek bevonásával megépítse saját műveleti bázisát. Ez azt jeleni, hogy egy soha véget nem érő munkafolyamat veszi kezdetét a tábor erődítésétől kezdve, az alapvető infrastrukturális építményeken át, a helikopter-leszálló kialakításáig. A mostani vállalkozás érzékeltette, milyen betonozási, ács-állványozói, villanyszerelési és asztalosi alapismeretekkel kell rendelkeznie egy műszaki specialistának. A vizsgamunka egy meglévő épület elé felhúzott előtető volt, melyet a kivitelezés előtt gondosan meg kellett terveznie a hallgatóknak.

 

A munkálatok során elsajátíthatták a fagerendázási, csapolási, kötési és rögzítési technikákat, de kipróbálhatták elméletben megtanult vasalási és betonozási ismereteiket is, elvégre képessé kell válniuk, hogy építési munkákat irányítsanak műveleti területen, helyi anyagok, szerszámzat és munkaerő bevonásával. Az amerikai és magyar kiképzők bemutatták, mennyire nem egyszerű ez a feladat például korábbi szolgálati helyükön, Afganisztánban, ahol a műveletek végrehajtása közti időt kihasználva kellett mindezt megoldaniuk.
Még ugyanebben a fázisban Táborfalván a Tűzszerész szolgálat szakemberei kétnapos terepfoglalkozás keretében oktatták a hallgatókat a fel nem robbant harcanyagok (UXO), illetve a házilag készített robbanószerkezetek (IED) felismerésére, lokalizálására és jelzésére valamint biztosítására. A rákövetkező héten aztán a szentesi műszakik fogadták néhány napra a különleges műszakiakat, hogy gyakoroltassák velük a hídvetési, vízi átkelési technikákat.

A kiképzők elve szerint csak úgy tudsz bármilyen technikai eszközt, hidat rongálni vagy megsemmisíteni, ha magad is tudod azt építeni, kezelni.
A műszaki hallgatók minden alkalommal kifejezték elismerésüket és köszönetüket a befogadó alakulatok bemutató, kiképző állományának, hiszen segítségük és támogatásuk nélkül nem lenne ilyen színvonalas hazánk első Nemzetközi Különleges Műveleti alaptanfolyama.