Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama benyújtotta Bush megállapodását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 11. 6:32

Barack Obama amerikai elnökbenyújtotta ratifikálásra a kongresszusnak az atomenergia békés célú felhasználásában való együttműködésről Oroszországgal 2008-ban aláírt megállapodást. A George Bush és Vlagyimir Putyin közötti megegyezés alapján 2008. május 6-án aláírt megállapodás a két ország kereskedelmi kapcsolatainak fejlesztését célozta.

A ratifikálási folyamatot a 2008. augusztusi orosz-grúz háború után a Bush-kormányzat levette a napirendről.

A grúziai helyzet már nem tekinthető a megállapodás akadályának – mutatott rá Obama. Utalt arra is, hogy Moszkva együttműködik az Egyesült Államokkal az iráni atomprogram miatt Teherán elleni tervezett szigorúbb szankciók területén.

A javasolt megállapodás elősegíti közös védelmünket és biztonságunkat, és nem jelent erre nézve ésszerűtlen kockázatot – hangsúlyozta az elnök a kongresszushoz intézett levelében.

Az elmúlt évben az Egyesült Államok és Oroszország között jelentősen bővült az együttműködés az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása és az atomenergia békés célú felhasználása területén – szögezte le Obama. Moszkva egyebek között jelezte, hogy támogat egy új ENSZ biztonsági tanácsi határozatot Iránról, az orosz és az amerikai elnök pedig április 8-án aláírta a hadászati atomfegyverek korlátozásáról szóló START-3 egyezményt.

Az atomenergia békés célú felhasználásában való együttműködésről szóló, 30 évesre tervezett megállapodás berendezések, felszerelések (közöttük reaktorok), valamint az atomkutatásban és a villamosenergia-termelésben használt alkatrészek átadását irányozza elő az aláírás idején közzétett amerikai dokumentum szerint.

CímkékENSZ