Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína jelentősen növeli katonai költségvetését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 5. 14:22

Kína jelentős mértékben, 12,7 százalékkal növeli idén katonai költségvetését – jelentette be pénteken az Országos Népi Gyűlés (ONGY) ez évi ülésszakának szóvivője. Peking azt állítja, hogy az emelés nem jelent fenyegetést egyetlen más országra sem. Li Csao-hszing (Li Zhaoxing) szerint a mintegy 91,5 millió dolláros növekedést fegyverek beszerzésére és fizetésemelésre fordítják a 2,3 millió fős hadseregben, amely létszámát tekintve a legnagyobb a világon. Míg Kínában hosszú időn át kétszámjegyű mértékben növelték a katonai költségvetés, tavaly ez csupán 7,5 százalékos volt.

A tavalyi év teljes költségvetésében 6 százalékot tettek ki a védelmi kiadások – jegyezte meg Li, azt hangoztatva, hogy a kormány igyekszik az ország gazdasági növekedésével összhangban, arányosan meghatározni a nemzetvédelemre fordítandó keretet. Állítása szerint a védelmi kiadások átláthatók és természetüket tekintve védelmi jellegűek. Az épp az átláthatóságot hiányoló külföldi kritikákra válaszul megjegyezte: „Kínában nincsenek úgynevezett rejtett katonai kiadások, a költségvetést pedig a kormány és a hadsereg ellenőrzi."

A kiadások zömét a fegyverzet korszerűsítésére, kiképzésre, képzésre, az alapegységek infrastrukturális fejlesztésére és az állomány életkörülményeinek javítására fordítják – hangzott el a tájékoztatón. Li megerősítette, hogy Kína korlátozott katonai ereje a nemzeti szuverenitás és a területi integritás védelmét szolgálja, s nem fenyeget egyetlen más országot sem.

A világátlaggal összehasonlítva Kína katonai kiadásai alacsonyak, ha 1,3 milliárdos lakosságát, óriási területét és hosszú partvonalát vesszük alapul – hangoztatta Li, s egy kérdésre válaszolva megjegyzete, hogy míg Kína védelmi kiadásai a bruttó hazai termék (GDP) 1,4 százalékát teszik ki, addig például Indiában ez az arány jóval meghaladja a 2 százalékot.

A sajtótájékoztatón elmondták még, hogy Kína katonai költségvetése eltörpül az Egyesül Államoké mellett, amely 725 milliárd dollár, a 2011-es költségvetési évben a GDP mintegy 4 százaléka.

A kínai védelmi költségvetés számait hagyományosan közvetlenül az ONGY, vagyis a kínai parlament éves ülésszaka előtt teszik közzé. Az ülésszak megnyitó plenáris ülésére Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kormányfő beszámolójával szombaton kerül sor.

Címkékkiképzés