Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína újabb hadgyakorlatot tart a Tajvani-szorosban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 10. 17:45

Kína nagyszabású tengeri és légi hadgyakorlatba kezdett január 8-án, vasárnap, harci repülőgépeket és hadihajókat indítva Tajvan közelébe – közölte a kínai és a tajvani védelmi minisztérium is.

A tajvani védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a helyi idő szerint hétfő reggel 6 óráig eltelt 24 órában a kínai haderő 57 harci repülőgépet és négy hadihajót indított a sziget felé, közülük 28 repülőgép átlépte a Tajvani-szoros középvonalát.

Kína lépéseivel „súlyosan megsértette a Tajvani-szoros térségének békéjét és stabilitását” – emelte ki közleményében a tajpeji tárca, amelynek korábbi bejelentése szerint Tajvan szerdától, a holdújévi ünnepségsorozat előtt tartja meg éves, kétnapos hadgyakorlatát.

Si Ji, a kínai néphadsereg keleti parancsnokságának szóvivője vasárnap késő este arról számolt be, hogy a művelet elsődleges célja a szárazföldi csapásmérés és a tengeri támadások szimulálása. Kína legutóbb tavaly év végén tartott erődemonstrációt a térségben: december 25-én rekordszámú, 71 repülőgépet és 7 hajót küldött Tajvan térségébe, ami a legtöbb azóta, hogy Tajpej 2020 szeptemberében elkezdte közzétenni a napi adatokat az ilyen esetekről.

Peking Kína szakadár tartományának tekinti Tajvant, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta önálló kormánya van. Peking és Tajpej között azután újult ki a feszültség, hogy Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház akkori elnöke tavaly augusztusban heves kínai tiltakozás ellenére látogatást tett a szigeten. A gesztusra Kína akkor is nagyszabású összevont – tengeri és szárazföldi – hadgyakorlattal válaszolt.