Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkapták a „szárnyakat”

Szöveg: Pál Csaba őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. január 10. 15:38

Magyarország már több mint húsz éve, 2002 óta tagja a kanadai vadászpilóta-képző (NATO Flying Training in Canada - NFTC) programnak. Ez idő alatt nagy létszámú, a Magyar Honvédség állományába tartozó hajózó és hajózójelölt vett részt a különböző szintű repülőkiképzésekben.

A magyar hajózóállomány alapozó, valamint a vadászpilóták haladó szintű gyakorlati repülőkiképzése is ezen a képzési bázison valósult meg egészen addig, amíg a 2018-ban újra elinduló magyar pilótaképzés át nem vette a kiképzést. Az NFTC program jelentőségét bizonyítja, hogy a jelenleg Gripen vadászrepülőgépet repülő állomány tagjai a programot – a svédországi, Gripen típusra irányuló célfelkészítés előtt – mindannyian sikeresen teljesítették, illetve a Falcon és az Airbus típusokon repülő hajózó állomány egy része Kanadában is kapott kiképzést.

Jelenleg három magyar oktató teljesít szolgálatot a kanadai bázisokon és hat növendék vesz részt a programban. Róth Botond hadnagy és Soós-Nagy Áron hadnagy tavaly júliusban sikeresen teljesítették a III. fázist és megkapták a szárnyakat, a IV. fázist pedig jelenleg folytatják.

NFTC (1)

2022. december 14-én Simó Bence és Novák Bálint honvéd tisztjelöltek is megkapták a „szárnyakat”. Ahogy Szabadi Vilmos őrnagy, nemzeti rangidős pilóta fogalmazott, Bence és Dávid mostantól nem pilótajelöltek, hanem majd kiképzésük végén hazatérve és diplomájukat megszerezve a Magyar Honvédség kiképzett pilótái, akik a képzésük során bizonyították rátermettségüket és elhivatottságukat.

Dr. Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka őszinte gratulációját és megbecsülését fejezte ki a két pilóta teljesítményéért, valamint őszinte háláját tolmácsolta a családoknak a lemondásért és a támogatásért, amivel az elmúlt egy évben segítették a fiúkat.

NFTC (2)
NFTC (3)

A teljes „Szárny Átadó Ünnepség” (Program Graduation Ceremony) itt megtekinthető.