Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai katonák hatoltak be indiai területre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 11. 12:36

Kínai katonák hatoltak be India területére, és építőmunkásokat fenyegettek meg a két ország vitatott kasmíri határa közelében – írta hétfőn az indiai média. Az eset még szeptemberben történt. A PTI hírügynökség jelentésében kitért arra, hogy a katonák megfenyegettek egy helyi vállalkozót, akinek a cége egy buszpályaudvart épített. Az építkezés szeptember óta szünetel.

Kínai katonák korábban is behatoltak erre a vitatott hovatartozású indiai területre. 1962-ben rövid határháború volt a két ázsiai nagyhatalom között.

A szeptemberi incidensnek a jelek a szerint az indiai hatóságok nem tulajdonítottak nagy jelentőséget. V. K. Szingh az indiai hadsereg főparancsnoka úgy vélte: arról van szó, hogy a két fél eltérően értelmezi, hogy hol húzódik a határvonal.

Az indiai külügyminisztérium közleményében azt húzta alá, hogy a médiajelentések alaptalanok, nem felelnek meg a tényeknek. Aggodalomra nincs ok.

India azt állítja, hogy Kína 38 ezer négyzetkilométernyi területet tart megszállva, Peking viszont 90 ezer négyzetkilométernyi terület indiai fennhatóságát vitatja. A két ország eddig 14 tárgyalási fordulót tartott a több évtizedes határvita rendezésére.