Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai katonák Tibetben

Szöveg: inforadio.hu/honvedelem.hu |  2008. március 21. 10:10

Több ezer kínai katona, felfegyverzett rendőr, valamint a paramilitáris egységek tagjai fésülik át Tibetet és a környező tartományokat a múlt heti tüntetések résztvevői után. A lhászai zavargásokban részt vett, és leginkább keresett 19 ember fényképét közölték pénteken a legjelentősebb kínai internetes oldalak. A kínai hatóságok kérik a lakosságot, hogy értesítse a rendőrséget, ha tud valamit az illetők hollétéről.

Mivel az 57 éves kínai uralom elleni tibeti megmozdulások támogatására szimpátiatüntetéseket tartottak a környező tartományokban is, a kínai hadseregnek hatalmas területet kell ellenőrzés alá vonni, miközben a hatóságok figyelmeztették a turistákat és a külföldi újságírókat: maradjanak távol Tibettől.

A kínai kormányzat, amelynek kínosak a történtek és az a nemzetközi bírálat is, amelyet a tüntetések leverése váltott ki, a tibetiek szellemi vezetőjét, a dalai lámát, valamint az ő követőit vádolja a zavargások kirobbantásával, és vehemensen próbálja bizonygatni, hogy mindennek nem lesz hatása a pekingi olimpiára.

Mivel keddre virradóra lejárt az a határidő, amelyig a zavargások résztvevői feladhatták magukat, a rendőrség 21 olyan tüntető ellen adott ki letartóztatási parancsot, akit a legveszélyesebbnek tekint, de közülük kettőt már elfogtak – jelentette pénteken egy tibeti hivatalos napilap.A másik 19-nek a fényképét közölték a legjelentősebb internetes portálok.

Mindeközben felfegyverzett rendőrök járőröznek a jelentős tibeti kisebbséggel rendelkező Jünnan tartomány több városában is. Kanszu tartományban, ahol szintén voltak tüntetések.

A zavargások áldozatairól változatlanul egymásnak ellentmondó híreket közölnek. A száműzött tibeti kormányzat szerint 99 embert öltek meg – 80-at Lhászában és 19-et Kanszu tartományban -, míg Peking állítása szerint 16 halálos áldozatot követeltek a tibeti fővárosban a zavargások, amelyekben 300-nál többen sérültek.