Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai kézbe kerülhet a brit flotta korábbi vezérhajója

Szöveg: Háború Művészete |  2011. január 17. 20:16

Egy Birminghamben élő kínai üzletember, Kin Bong Lam lehet a Falklandi háború egyik reprezentánsának, a Brit Királyi Haditengerészet kiöregedett repülőgép-hordozójának, a HMS Invincible tulajdonosa. A kínai származású üzletember 5 millió fontot ajánlott a hadihajóért, amelyet night clubbá vagy iskolává kíván átalakítani.

1595912751
Kin Bong Lam a híres Wing Wah étteremlánc elnöke, aki lehetőséget keres arra, hogy megóvja a roncstelepre kerüléstől a Royal Navy korábbi büszkeségét.

A könnyű repülőgép-hordozó, a brit flotta korábbi vezérhajója, az utóbbi években Portsmouth kikötőjében állt, motorjai kiszerelve, a hajócsavarok a hajó fedélzetén.

A hadihajót a brit kormány hirdette meg egy árverésen, amelynek eredményhirdetésére néhány héten belül sor kerül.

A birminghami üzletember dél-kínai cégén a Sunway Yachts-on keresztül kívánja megvásárolni a hadihajót és Kínában szeretné felújítani.

„A védelmi minisztérium által szabott feltételek alapján a hadihajót katonai célokra nem használhatja a későbbi vásárló, azonban úgy gondolom, hogy hasznát tudjuk venni anélkül, hogy kiselejteznénk", – mondta a kínai üzletember.

„Biztos vagyok abban, hogy a Royal Navy nagyon büszke lesz, ha létre tudunk hozni a hadihajóból olyan valamit, amit a jövőben az emberek használhatnak, mivel a HMS Invincible nagyszerű történelmi háttérrel rendelkezik. Terveink szerint a hajót Kínában alakítanánk át oktatási intézménnyé – iskolává vagy főiskolává –, esetleg night clubot, éttermet, vagy szórakoztatási központot hoznánk létre rajta.

Kínában gyakran vásárolnak külföldi hajókat, amelyeket azután szórakoztató központokká alakítanak át. A 2000-es évek elejétől használják turisztikai célokra az ex-szovjet „Minszk" és „Kijev" hadihajókat, amelyeket Oroszországtól vásároltak mintegy 8,5 millió dollárért.

1595912751