Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Láthatatlan harckocsi?

Szöveg: Háború Művészete / Telegraph |  2011. január 17. 18:10

A páncélozott haditechnikai járműveknél a közeljövőben egy forradalmian új technológiának köszönhetően olyan álcázást alkalmazhatnak, amely ha nem is láthatatlanná, de a környezetbe olvadóvá teszi a harcjárművet, amely így nehezebben lesz felderíthető. Az új módszert „e-álcázásnak” (elektronikus álcázás) nevezik, amely technológia az „elektronikus tinta” továbbfejlesztése.

Az elképzelések szerint nagyérzékenységű szenzorokat erősítenek a harckocsik külsejére, amelyek segítségével a járművet körülvevő környezet képeit a harckocsi felületére vetítik, amely így összeolvad a tájjal, felderíthetősége csökken.

A hagyományos álcázási módszerekkel ellentétben az „e-álcázás" esetén, a harcjárműveken látható képek mindig az adott környezettel összhangban változnának, így a harckocsik folyamatosan álcázottak maradnak.

Az afganisztáni Helmand tartományban a brit erők sivatagi álcázású harcjárműveket alkalmaznak, amelyek kevésbé használhatóak „Zöld zónákban", illetve olyan területeken ahol a tálibok növénytermesztéssel foglalkoznak.

Míg korábban az ilyen technológiákról azt gondolták, hogy azok csak a tudományos-fantasztikus irodalomban bukkanhatnak fel, a BAE Systems szakemberei már hisznek abban, hogy az ilyen „láthatatlanság" hamarosan tudományos tény lesz.

A BAE Systems tudósai hisznek abban, hogy az új technológia a közeljövőben elérhetővé válik a Dél-Afganisztánban állomásozó brit egységek számára, illetve alkalmazhatóak lesznek más konfliktus helyszíneken is.

A program jelenleg hét jármű fejlesztésén dolgozik, amelyek között éppen úgy megtalálhatóak a személyzettel ellátottak, mint a személyzet nélküli harcjárművek.

Az e-álcázással ellátott személyzet nélküli harcjárművek (harctéri robotok) képesek lesznek ellenséges területen veszélyes küldetések végrehajtására, aknamentesítésre, valamint sebesültek evakuálására.

A tervezett járművek:

„Pointer" (Mutató): egy olyan mozgékony robot, amely olyan veszélyes küldetések végrehajtására alkalmas, mint a felderítés, vagy az aknamentesítés;
  • „Bearer" (Hordozó): egy olyan moduláris platform, amely lehet akár mobil fedezék, légvédelmi rakétarendszer, de akár mentő is;
  • „Wraith" (Kísértet): egy felderítő jármű;
  • „Safeguard" (Oltalom): egy ultra-típusú gyalogsági szállító, vagy parancsnoki, irányító központ;
  • „Charger" (Csataló): egy halálos, túlélésre módosított támadó harcjármű;
  • „Raider" (Támadó): egy távirányítású vagy független felderítő és támadó– a Batmobile-re hasonlító – jármű;
  • „Atlas" (Atlasz): egy olyan kísérő (fedezetet biztosító) rendszer, amely leváltja a bajbajutott vezetőt.

Az előzetes tervek szerint négy éven belül elkészül a prototípus és 2013-tól megkezdődhetnek a tesztsorozatok.

A cél egy könnyű (30 tonna) harcjármű, amit egy hibrid elektromotor hajt meg, és amely rendelkezik azokkal a jellemzőkkel, túlélési képességekkel, mint a jelenlegi harckocsik. A brit erők jelenlegi fő harckocsi típusa a Challenger-2, amelynek tömege 62,5 t, és amit egy V12-s, 1200 LE-s dízelmotor hajt meg.