Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztánnak nincs kidolgozott stratégiája a béketeremtésre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 17. 17:01

Egy tekintélyes pakisztáni szakértői csoport szerint az ország ért el ugyan sikereket az erőszak visszaszorításában 2010-ben, de ahhoz, hogy belső helyzete stabil legyen, átfogó béketeremtési stratégiára lenne szükség.

A vezető pakisztáni tudósokból és újságírókból álló független kutatóközpont, a Béketanulmányok Pak Intézete (Pak Institute for Peace Studies – PIPS) hétfőn közzéteendő tanulmánya szerint a múlt évben 11 százalékkal csökkent Pakisztánban az erőszakos és terrorizmushoz köthető incidensek száma. Öngyilkos merényletből 68-at követtek el, 22 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben.

A PIPS szerint azonban az országnak nincs hosszú távra kidolgozott, a militáns indulatok kezelésére vonatkozó stratégiája. Márpedig 2010-ben 2913 embert öltek meg a lázadók, szakadárok, egyéb militáns csoportok által végrehajtott 2113 támadásban.

Pakisztán északnyugat, pastu törzsi területe, ahol nem lehet érvényt szerezni a törvényeknek, változatlanul menedékhelye olyan militáns csoportoknak, amelyek a világ legveszedelmesebbjei közé tartoznak.

Továbbra is hiányzik a hírszerző ügynökségek munkájának megfelelő összehangolása, nem növekszik a törvények végrehajtásával megbízott szervezetek kapacitása, nem sikerült megakadályozni a terrorizmus finanszírozását, s hiányoznak azok az intézkedések, amelyek megakadályoznák, hogy betiltott militáns csoportok tevékenykedjenek az országban – állapították meg a PIPS kutatói.

A pakisztáni hadsereg több támadást is indított az Afganisztánból érkezett tálibok és az északnyugati országrészben meghúzódó militánsok ellen, s ezek, illetve a pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott amerikai támadások számának látványos gyarapodása egyaránt hozzájárult a terrortámadások számának csökkenéséhez. A fenntartható biztonság azonban nem jött létre „a gyenge politikai kormányzat teljesítménye miatt" – áll a PIPS jelentésében.