Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az izmosodó szövetség

Szöveg: Z. T. |  2011. január 18. 6:11

Az idén születésének 10. évfordulójára készülő Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) 2001. július 14-én alakult meg. Úgy tűnik, a tartalékosok legnagyobb szövetsége hamarosan elfoglalja méltó helyét a honvédséghez szorosan kapcsolódó szakmai szerveztek sorában. Elnökével, Czuprák Ottóval beszélgettünk a mögöttük álló évről, idei feladataikról, terveikről.

Hogyan foglalná össze a legfontosabb tudnivalókat?

Tevékenységi területeink, céljaink tulajdonképpen nem sokat változtak az elmúlt egy évtizedben. Szövetség összefogja azokat az önkéntes állampolgárokat – elsősorban a tartalékos korúakat – akik szerepet kívánnak vállalni hazánk biztonságának erősítésében, a honvédelemhez köthető feladatok vállalásában. Szövetségünk – együttműködve a Honvédelmi Minisztériummal, a Magyar Honvédséggel, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel és számos katonai szervezettel – szervezi tagjai biztonságpolitikai, haditechnikai, honvédelmi és katonai ismereteinek alapozását, szinten tartását, fejlesztését, fizikai állóképességének növelését. Szerteágazó tevékenységünket alapvetően a Honvédelmi Minisztériummal kötött együttműködési megállapodás határozza meg. Ezt még a megalakulásunkat követően fogadta el a két fél. Erre a – 2004-ben kelt – megállapodásra épül minden valamennyi más szervezettel történő együttműködésünk.
A honvédelemhez kapcsolódó más szervezetekkel – szám szerint héttel, például a BEOSZ-szal, az MTTSZ-szel és a VIK-kel – együttműködve hozzájárulunk védelmi képességeink erősítéséhez. A katasztrófa- elhárítással és mentéssel kapcsolatos feladatok ellátásában pedig az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal működünk együtt. Részt vettünk például az árvízi védekezésben is, ahol több mint tízezer munkaórát teljesítettünk.

Egyik egyre fontosabb céljuk a fiatalok bevonása. Hogyan állnak ezzel?

1595912751
A különböző oktatási intézményekkel együttműködve tagjaink aktív szerepet vállalnak a fiatalok hazafias nevelésében, honvédelmi jellegű felkészítésében. Jelenleg 8 megyében a Matasz tagjai tanítanak katonai ismereteket a középiskolákban, és több felsőoktatási intézményben pedig honvédelmi ismeretek mentorálasát látja el a korábbi elnök. Idén előreláthatólag még több feladatunk lesz ezen a területen, mert a fiatalok érdeklődése egyre nő a tantárgy, a versengés, a katonai jellegű sportok iránt.
Ez az érdeklődés nyilvánul meg a különböző honvédelmi napok, haditornák esetében is. Békéscsabai haditornánk tavaly már nemzetközi lett. A selejtezőkön több ezer fiatalt mozgattunk meg, az őszi döntőt pedig megtisztelte jelenlétével a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök is. Ugyancsak nagy sikert aratott gödöllői honvédelmi versenyünk és haditechnikai bemutatónk. Úgyhogy idén még több Békéscsabát és több Gödöllőt akarunk szervezni.

Az egyes tagozatok szakmai munkájáról is hallhatnánk konkrétumokat?

Négy tagozatunk: a hagyományőrző, a missziós, az ifjúsági és a sport összefogja a szerződéses, önkéntes tartalékos és missziós katonákat, a legkülönbözőbb szakmai, sport, kulturális és családi rendezvényekkel, programokkal. Hagyományőrzésünk egyik példája a doni emlékmenet, amelyen idén már négy ország 120 tartalékos katonája vesz részt. Missziós tagozatunk tavaly két nagyobb találkozót, eszmecserét szervezett Kaposvárott és Szolnokon. E tagozat aktivitására jellemző, hogy nemrégiben egy felhívásra – három nap alatt – 100 ember állítottunk ki, akik készek és képesek lennének azonnali missziós feladatok ellátására. Megvolt az ehhez szükséges nyelvtudásuk, képzettségük, alkalmasságuk, és ami ennél is fontosabb készségük is a külföldi feladatvállalásra. E tagozat létszáma tovább bővül: idén már egy konferenciát is tervezünk számukra. Sporttagozatunk tagjai nemcsak maguk indulnak számos hazai és külföldi versenyen, de sok tornát, haditornát, bajnokságot, járőrversenyt is szerveztek. Vonzó lehet a jövőben, hogy – elsősorban a fiatalok – már búvár, ejtőernyős vagy paint-ball szakosztályokba is jelentkezhetnek. Ez egybevág terveinkkel, miszerint még sokkal többen, még aktívabban sportoljanak.

Nemzetközi kapcsolataik, együttműködésük külföldi társzerveikkel mindig példás volt. Mi a helyzet most?

1595912752
A Mataszra kezdettől fogva a komoly nemzetközi együttműködés a jellemző. Többek között részt veszünk a CIOR (NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége) és a közép-európai tartalékos tiszteket tömörítő Gamingi Kezdeményezés (Gaminger Initiative) munkájában. Ez utóbbinak például – a soros magyar EU-elnökséggel párhuzamosan magyar elnöke van. Idei ülésünket Gödön tartjuk – tíz tagország részvételével – április végén, május elején.
Több tartalékos katonai szervezettel ápolunk komoly kétoldalú kapcsolatokat Kiemelkedő ezek közül a Német Bundeswehr Tartalékos Szövetséggel való együttműködésünk. Ma már 12 megyénk tartalékosainak van közvetlen kapcsolat ottani tartományok tartalékosaival. A kiemelkedő német-magyar kapcsolatra jellemző, hogy tavaly több mint 100 millió forint értékű egészségügyi felszerelést, orvosi műszereket kaptak tőlük két megyénk egészségügyi intézményei. Magyar középiskolások – mintegy harmincan – voltak szászországi szakmai gyakorlaton. A Leandro-program keretében nyelvtudásukat is bővíthették. Szerb Tartalékosok Szövetségével – tekintettel arra, hogy ott idén térnek át az önkéntes haderőre – ugyancsak kiváló a kapcsolatunk. Igen jelentős a tagszervezetek közötti – megyei és tartományi szintű – együttműködésünk például a cseh, a horvát, a lengyel, a szlovák tartalékosok szövetségeivel, az Osztrák Tiszti Szövetséggel, valamint a szlovén Tartalékos Tisztek Szövetsége egy-egy tagszervezetével. Idén kerül sor Németországban – már a nyolcadik alkalommal – a német-magyar tartalékosok szemináriumára. Ezen, megyénként 2-2 tartalékos képviseli szövetségünket Berlinben. Még többen leszünk azon a négynapos rendezvényen, amelyet Bajorország szervez megyénként 4-4 fő részvételével, s amelynek keretében egy ottani alpesi dandárral és a térséggel ismerkedünk, különböző versenyek rendezése mellett.
Nem titok, hogy a tervek között szerepel egy egységes Európai Tartalékos Szövetség létrehozása. Ebben aktívan közreműködünk, hiszen szervesen beleillik a Duna-stratégiánkba és a kontinensünk biztonságának növelése érdekében vallott felfogásunkba. Bízunk benne, hogy még soros uniós elnökségünk alatt sor kerülhet az aláírásra.

Gondolom, bőven állnak új feladatok a szövetség előtt.

1595912752
Tizenkét tagszervezetünk száma a jövőben tovább növekszik, a szövetségbe jelentkezők nagy száma miatt. Tavaly is előfordult, hogy egész baráti körök jelentkeztek egyszerre, és ma már önálló szervezetként vesznek részt a munkánkban. A tartalékosok toborzása is sok munkát adott, hiszen több százan léptek be a szövetségbe. Új feladatunk az önkéntes védelmi tartalékosok társadalmi hátterének biztosítása. A múlt év decemberében három megye – Győr-Sopron, Békés és Csongrád önkéntes védelmi tartalékosainak csaknem mindegyike belépett a Mataszba. A jelenlegi 2080 önkéntes tartalékosnak egyébként országosan 40 százaléka tagja már szövetségünknek, és naponta mintegy tucatnyi jelentkezőnek írom alá jelentkezési lapját. Ez azért is nagy öröm számunkra, mert sajnos az elmúlt években a haderő sok kiváló katonájától méltatlan módon vált meg.
Az önkéntes műveleti tartalékosok esetében már más, még fontosabb szerepet szeretnénk ellátni. Részt kívánunk venni a kapcsolattartásban, a továbbképzésükben, és összefogásukkal, foglalkoztatásukkal szervezeti kapcsolatukat erősítenénk. A változtatásra – alapszabályzatunk, szervezeti és működési szabályzatunk módosítására – most kerül sor. Döntés a február 26-i küldöttértekezletünkön várható. E feladatok egyre kiteljesedő ellátásával kívánjuk támogatni a kormány honvédelmi munkájának társadalmi hátterét.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária és a szerző felvételei