Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai vadászgépeket vásárolhat Irán

Szöveg: Háború mûvészete / honvédelem.hu |  2007. október 25. 12:49

Kína cáfolja azokat a híreket, melyek szerint saját fejlesztésű vadászrepülőket adna el Iránnak.

Az orosz és az izraeli sajtóban csütörtökön megjelent beszámolók szerint Irán szerződést írt alá két tucatnyi kínai fejlesztésű, J-10 típusú harci repülőgép beszerzésére, ami a két ország közötti fokozottabb katonai együttműködés jelének tekinthető, miközben az iráni atomprogram miatt az iszlám köztársaság és a nyugati hatalmak között feszült a viszony.

“Ez nem igaz, csak egy meggondolatlan híresztelés – mondta Liu Csien-csao, a kínai külügyminisztérium szóvivője. – Kína nem tárgyalt Iránnal J-10-es gépekről."

A Kína és Irán közötti kapcsolatokban alig érezhető a nyugati hatalmak és a közép-keleti ország közötti feszültség, és Teherán továbbra is az egyre növekvő kínai gazdaság fontos olajszállítója.

A teljes egészében kínai tervezésű és gyártású, új generációs J-10-es vadászgép fejlesztését az 1980-as évek végén kezdték meg orosz technológia felhasználásával. Az Oroszországban megjelent beszámolók szerint az Iránnak szánt gépek szállítása jövőre kezdődne: a szerződés 1 milliárd dollár értékű lehet.

Címkékvadászgép