Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódnak az összecsapások a török-iraki határvidéken

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. október 25. 11:11

Több tucat kurd fegyveres támadt török katonákra az ország iraki határa mentén, a harckocsikat és tüzérséget felvonultató török haderő azonban visszaverte a támadást.

A tájékoztatás szerint a legfeljebb negyven kurd fegyveres szerda éjszaka támadta meg Hakkari tartományban a török csendőrség egyik őrposztját.
A szemben álló felek között heves tűzpárbaj alakult ki, és a török haderő végül visszaverte a támadást. A kurd fegyveresek visszavonultak Irakba, a magukkal vitték elesett és sebesült harcostársaikat – tették hozzák a török források.

Törökország a légierejét is bevetette szerdán az észak-iraki hegyekben rejtőző törökországi kurd szakadárok ellen: harci repülőgépek és helikopterek támadtak célpontokat a határvidéken – jelentette az Anadolu török hírügynökség. A bombákkal megrakott F-16-os gépek Diyarbakir környékéről szálltak fel – közölték helyi források. Előzőleg a török gyalogság is végrehajtott egy rajtaütést a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen. Az esetleges halottakról még nem tudni, bár a jelentés szerint a PKK több rejtekhelyét lerombolták. A török légierőt legutóbb vasárnap vetették be a határtérségben, mintegy öt kilométer mélyen iraki területen.

Condoelezza Rice amerikai külügyminiszter november 1. és 6. között Törökországba és a Közel-Keletre utazik – jelentette be a külügyminisztérium. Rice, aki november 2-3-án Isztambulban részt vesz az Irakkal szomszédos országok értekezletén, előzőleg várhatóan Ankarában Abdullah Gül török elnökkel és Recep Tayyip Erdogan kormányfővel tárgyal – közölte Sean McCormack külügyi szóvivő közleményében.

Törökországi tárgyalásait követően – amelyeken a kurd szakadárok miatti iraki-török feszültséget igyekszik enyhíteni, az amerikai külügyminiszter Jeruzsálembe és Rámalláhba látogat az Annapolisba tervezett nemzetközi közel-keleti konferencia előtt.