Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán ellen vetnék be a bunkertörő bombát?

Szöveg: honvedelem.hu /MTI |  2007. október 25. 10:28

A Pentagon a jövő évi költségvetés terhére közel 88 millió dollárt kért a B-2 bombázók bunkertörő bombák szállításához való átalakításához és a bomba kifejlesztésének befejezéséhez.

Szakértők és egyes demokrata párti törvényhozók szerint a bombát feltehetően a iráni földalatti atomlétesítmények ellen akarják bevetni.

A Pentagon “sürgős műveleti szükségletre" hivatkozva közel 88 millió dollárt kért a B-2 típusú bombázók átalakításához és a bunkertörő bomba kifejlesztésének befejezéséhez a Fehér Ház által a törvényhozásba hétfőn benyújtott, az afganisztáni és az iraki háborúhoz igényelt közel 200 milliárd dolláros kereten belül – közölte a légierő egyik szóvivője.

1595870951
John Pike, a Global.Security.Org internetes katonai hírportál igazgatója közölte: Washington azután kezdett el a bunkertörő bomba iránt érdeklődni, hogy az irániak a föld alá telepítették a natanzi kísérleti urándúsító üzemet.

Jim Moran demokrata párti virginiai szenátor, a szenátus védelmi bizottságának tagja egy interjúban közölte: feltételezi, hogy a bunkertörő bombákat Iránban akarják bevetni, miután Irakban ilyeneket nem használnak, és arról sincs tudomása, hogy Afganisztánban földalatti katonai létesítmények lennének.

A bunkertörő bombát a Boeing fejleszti ki a kormány Védelmi Fenyegetést Csökkentő Ügynökségével (DTRA) kötött szerződés keretében, amely a pénzügyi év végén jár le.

Az első tesztet márciusban végezték el a DTRA új-mexikói támaszpontján egy alagútban, a B-52 bombázó fedélzetén történő kipróbálást novemberre és 2008 júniusára tervezik.

A kért összegből 83,3 millió dollárt szánnak a bomba befejezésére, 4,2 milliót pedig a B-2 bombázók átalakítására a légierő szóvivője szerint.